Zi aliturgică în calendarul ortodox. Azi sunt prăzuiți Sfinții Teodot și Nicolae Planas

Zi aliturgică în calendarul ortodox. Azi sunt prăzuiți Sfinții Teodot și Nicolae Planas
| Foto: crestinortodox.ro

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la trecerea la cele veșnice ale Sfântului Nicolae Plana, ocrotitorul celor căsătoriți. Ortodocșii îl mai prăzuiesc azi și pe Sfântul Teodot.

Pe doi martie, în calendarul ortodox, creștinii îi prăzuiesc pe: Sfântul Teodot și Sfântul Nicolae Planas. Tot azi se împlinesc 90 de ani de când Sf. Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți a trecut la cele veșnice.

Toată viața Sf. Planas a fost una caracterizată prin jertfă. A trăit în mijlocul oamenilor ca o pildă vie de viețuire creștină. 

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851 în insula Naxos din Grecia. S-a căsătorit la vârsta tânără și a dobândit un copil, dar a rămas văduv la scurt timp. După ce a primit harul preoției, nevoința principală a părintelui Nicolae a fost slujirea Sfintei Liturghii, dar și a altor slujbe, în fiecare zi, conform crestinortodox.ro.

Ocrotitorul căsătoriților

Planas este cunoscut și ca ocrotitor al celor căsătoriți, deoarece multe familii au cunoscut liniștea în urma rugăciunilor către acest sfânt. Conform celor care l-au cunoscut, Sfântul Nicolae Planas purta în buzunare teancuri de pomelnice cu mii de nume pe care le pomenea în fiecare zi la proscomidie și la Sfânta Liturghie. A trecut la cele veșnice în anul 1932.

Canonizat în 1992

El a fost canonizat de Patriarhia Constantinopolului în 1992, având ca dată de pomenire 2 martie, iar când se află în Postul Paștelui, pomenirea sfântului se mută în prima duminică de după această zi.

Sfântul Mucenic Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. El a fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei.

În timp ce împăratul Liciniu (311-324) îi persecuta pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos. Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns:

„Daca ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urma acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericita nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândesti ceea ce am."

Supus la chinuri groaznice

Este întemnițat și supus la diverse chinuri. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc, apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă. Mulți din cei ce au văzut cu câtă răbdare îndura chinurile, au primit credința în Hristos. Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare și a trecut la cele veșnice în anul 326.

De asemnea, tot azi, Biserica face pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfântului Mucenic Isihie Sincliticul;
  • Sfântului Mucenic Cvint;
  • Sfântului Mucenic Tribimiu;
  • Sfântului Mucenic Nestor;
  • Sfântului Apostol Parmena;
  • Sfintei Eutalia;
  • Sfântului Mucenic Troadiu;
  • Sfinților Mucenici Andronic și Atanasia;
  • Sfântului Nicolae, preotul din Plana;
  • Sfântul Ioachim din Itachi.
Comenteaza