Foto S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii

S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii
S-a finalizat modernizarea Drumului Băișorii

DJ 107M, care leagă DN1/E60 la Luna de Sus de limita cu județul Alba, în localitatea Buru, a fost predat, oficial, comunităților pe care le traversează

Consiliul Județean Cluj a dat în funcțiune Drumul Băișorii, respectiv drumul județean DJ 107M Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla – Lita – Liteni – Săcel – Băișoara – Iara – Surduc – Buru - limită cu județul Alba, în urma modernizării și reabilitării acestuia.Lucrările au fost realizate de forul administrativ clujean în cadrul proiectului cu finanțare europeană "Modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 107M Luna de Sus – Băișoara – Buru – limită cu județul Alba, km 0+000 – km 42+000".

În acest context, președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, a efectuat marți, 21 mai 2024, o vizită la fața locului, ocazie cu care a parcurs și traseul vizat.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Noul Drum al Băișorii este acum la cele mai înalte standarde. Am finalizat Drumul Bistriței. Drumul Apusenilor este complet modernizat. Pe Drumul Tarniței se circulă în cele mai bune condiții. De la Mărgău la Mănăstireni se circulă precum în Vest. 1.200 de kilometri de drumuri județene au fost modernizați sau reabilitați. Practic, distanța de la Cluj-Napoca la Munchen. Aproximativ 250 de localități beneficiază de drumuri modernizate. Spre satisfacția mea, ne apropiem de 100% drumuri județene asfaltate. Vă invit să le parcurgem împreună! Sunt realități, nu vorbe! Marea mea satisfacție este că se circulă la fel, sau chiar mai bine pe drumurile județene decât pe cele naționale. Mai bine poate și pentru că acestea ne oferă șansa de a vedea toate frumusețile județului, de la satele bine gospodărite, până la natura superbă. În toate colțurile Clujului. Plăcut și confortabil!"

Modernizarea și reabilitarea drumului județean 107M prezintă o importanță aparte atât pentru localnici, din perspectiva numeroaselor localități pe care le traversează, cât și pentru turiștii care vizitează zona montană a Clujului. Acesta face o legătură directă între drumurile naționale DN 1 (E60) și DN 75 care asigură accesul spre municipiul Cluj-Napoca și spre județul Bihor (DN 1), respectiv spre municipiul Turda și spre județul Alba (DN 75). De asemenea, acest drum județean traversează una dintre cele mai pitoreşti zone montane și turistice din judeţul Cluj, o zonă de mare interes din acest punct de vedere.

De o complexitate ridicată, lucrările au constat în intervenția pe o lungime efectivă de 41,066 kilometri a tronsonului vizat, începând de la fundația drumului și terminând cu asfaltarea acestuia în două straturi, respectiv binder și strat de uzură.

Extrem de relevant e faptul că drumul județean DJ 107M este primul drum județean din județul Cluj care beneficiază de îmbrăcăminte asfaltică modernă stabilizată cu fibre la stratul de uzură.

În același timp, lucrările de modernizare au vizat nu mai puțin de 16 poduri, în condițiile în care au fost construite nouă poduri noi, iar șapte au fost reabilitate.

În ceea ce privește lucrările de asigurare a scurgerii apelor, au fost realizate șanțuri și rigole betonate în lungime de 28.474 metri liniari (ml) și drenuri în lungime de 1.515 ml, precum și 21.996 ml de șanțuri de pământ și 547 de ml de ziduri de sprijin în vederea consolidării unor sectoare de drum.

Lucrările de modernizare au vizat și realizarea a 945 de accese betonate la proprietăți și reabilitarea a 170 de racordări cu drumurile laterale.

În vederea asigurării siguranței circulației, au fost montați 11.560 ml de parapete de protecție și 865 de indicatoare rutiere, drumul beneficiind de marcaje rutiere pe toată lungimea. 

Valoarea investiției este de 89.333.385,92 lei (fără TVA), din care 27.169.102 lei (fără TVA) reprezintă cheltuieli eligibile din fonduri europene. Lucrările au fost executate de SC Diferit AG SRL.

 

Comenteaza