Alimentul „minune” care promite să rezolve mai multe probleme de sănătate. La ce preț se găsește în România

Alimentul „minune” care promite să rezolve mai multe probleme de sănătate. La ce preț se găsește în România
| Foto: bit245 - Depositphotos.com/Fotografie ilustrativă

Nu toate alimentele îşi ţin promisiunile, dar, potrivit unui nou studiu, există unul care pare să nu dezamăgească.
 

Din când în când apare câte un super-aliment, definiţia atribuită alimentului cu proprietăţi miraculoase, care promit să întărească sistemul imunitar, să prevină bolile. De multe ori, este doar marketing şi nu toate super-alimentele îşi ţin promisiunile, potrivit Mediafax.

Dar, potrivit unor noi cercetări, există un super-aliment, despre care se poate spune că dă rezultate, prevenind obezitatea şi reducând inflamaţia în corp.

Acestea sunt nucile pecan, care, potrivit unor oameni de ştiinţă de la Universitatea Texas A&M, cresc consumul de energie şi reduc disbioza intestinală.

Nu numai atât: studiul indică, de asemenea, că acestea reduc inflamaţia de grad scăzut care duce la inflamaţia cronică. Acest lucru face ca acest tip de nucă să ajute, de exemplu, la menţinerea greutăţii corporale şi la prevenirea diabetului.

„Numărul de obezi şi de bolnavi de diabet este în creştere la nivel mondial, iar tendinţa spre consumul de diete bogate în grăsimi este unul dintre motivele principale, pe lângă stilul de viaţă şi predispoziţia genetică”, explică Luis Cisneros-Zevallos, profesor în horticultură şi ştiinţe alimentare la Departamentul de Ştiinţe Horticole din Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences (SUA). „Oamenii caută opţiuni mai sănătoase şi acum ştim că nucile pecan sunt un instrument sănătos pe care consumatorii îl au la dispoziţie”.

Cercetătorii au hrănit şoarecii de laborator cu o dietă bogată în grăsimi, constatând că nucile pecan întregi au prevenit obezitatea, boala ficatului gras şi diabetul. „Rezultatele ne-au arătat ţintele moleculare ale nucilor pecan întregi şi ale extractelor fenolice de nuci pecan pe diferite ţesuturi, confirmând multifuncţionalitatea fenolilor bioactivi ai nucilor pecan. Fenolii nucilor pecan au un efect prebiotic, care previne disbioza şi reduce inflamaţia”, explică specialiştii.

Nu este totul. Nucile pecan au crescut, de asemenea, activarea receptorilor metabolici cheie şi a AMPK, prevenind disfuncţia adipocitelor şi îmbunătăţind activitatea mitocondrială a muşchilor. Dar, mai presus de toate, după 30 de zile par să fi contribuit la o scădere parţială în greutate, la o scădere a rezistenţei la insulină şi la o creştere a consumului de energie al şoarecilor cobai.

Mexic, cel mai mare producător

Nucile pecan sunt o nucă produsă dintr-un copac originar din America de Nord. Cea mai mare parte a recoltei din SUA provine din sud: New Mexico, Texas şi Georgia. Mexic este cel mai mare producător mondial de nuci pecan, iar Statele Unite ocupă locul al doilea. Nu este surprinzător că nucile pecan sălbatice au fost o sursă majoră de hrană pentru populaţiile de nativi americani. Caracterizate printr-o aromă dulce, dar intensă, pot fi consumate proaspete, prăjite şi folosite în diverse tipuri de reţete, inclusiv deserturi, precum plăcinta cu nuci pecan, un „clasic” al bucătăriei americane.

Ştiinţa a recunoscut de mult timp aceste nuci americane ca având proprietăţi benefice: scad colesterolul, îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară, au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. Datorită acestor caracteristici nutritive, nucile pecan sunt folosite ca aliment functional în prevenirea unor boli metabolice.

Dar. înainte de a introduce nuci pecan în alimentaţie, este util să consultaţi un nutriţionist. Fiind o nucă bună, nucile pecan conţin un procent mare de grăsime, iar consumul excesiv poate duce şi la probleme digestive şi intestinale. În general, recomandarea este să nu mănânci mai mult de 15/19 pe zi.

Nucile pecan se găsesc şi în supermarketurile din România. Un kilogram costă, în medie, 120 de lei.

Comenteaza