Ceapa, un aliment extrem de ieftin şi plin de beneficii

Ceapa, un aliment extrem de ieftin şi plin de beneficii

Incredibil de ieftină, se găsește din abundență pe tot parcursul anului peste tot, fie că e vorba de piețe, hipermarketuri, grădini sau micile magazine de cartier.

Consumată din timpuri străvechi, la noi în țară este folosită adesea și ca un foarte eficient leac băbesc.

Ceapa, originară din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil de pe teritoriul Afganistanului de astăzi, este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment și legumă. În Egiptul antic era atât de apreciată încât a ajuns să fie considerată un simbol al vieții eterne.

Conține din belșug vitamina C, potasiu, calciu, sulf și fibre alimentare, elemente datorită cărora are proprietatea de a susţine sănătatea creierului şi a inimii, a întări oasele, a îmbunătăți digestia şi chiar de a reduce riscul dezvoltării cancerului.

Previne bolile de inimă

Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf, cunoscut pentru calităţile lui ce protejează vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol. Astfel, un consum constant de ceapă proaspătă poate preveni apariția bolilor de inimă. Consumată în stare crudă, ceapa favorizează producția de colesterol bun în interiorul organismului uman, care reglează o mare parte din funcțiile cardiace.

Reglează nivelul glicemiei

Bogată în crom și cu un conținut ridicat de alil propil disulfid, ceapa verde sau ceapa ajunsă la maturitate poate regla nivelul zaharurilor din sânge.

Previne apariția cancerului

Cercetătorii americani au făcut o serie de teste în urma cărora s-a demonstrat că persoanele care consuma periodic ceapă și usturoi au un grad mai mare de protecție împotriva cancerului față de cei care nu el introduc în dieta alimentară. Specialiştii cred că această capacitatea a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului.

Previne răceala și gripa


Efectele curative ale ceaiului de ceapă sunt bine cunoscute de aproape toți românii. Deși nu are un gust prea bun, acest ceai s-a dovedit a fi un remediu foarte util în tratarea răcelii și gripei. Cercetătorii au descoperit că ceapa, prin conținutul mare de fitochimicale, asigură o absorbție mare a vitaminei C în organism, crescand astfel imunitatea la infecții.

Protejează muşchii

Ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive. Studiile realizate pe şoareci au demonstrat că quercetina conținută de această legumă ajută la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, după antrenamente lungi.

Susţine densitatea osoasă

Cercetătorii cred că aceşti compuşi sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. Într-un studiu, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei.

Îmbunătățește digestia


Ceapa facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid, care servește ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele.

Tratează afecțiunile dermatologice

Acneea poate fi tratată eficient cu ajutorul unei cure alimentare cu ceapă verde. Nutriționiștii recomandă consumul de ceapa verde în combinație cu mărar și țelină, cel puțin o dată pe zi, timp de 15 zile, pentru rezultate remarcabile.

sursa: doctorquinn.ro

Citeste si despre Usturoi – gustos și foarte sănătos. Află ce beneficii aduce

Comenteaza