Detoxifiere la început de an. Ce alimente sunt recomandate şi care sunt cele interzise

Detoxifiere la început de an. Ce alimente sunt recomandate şi care sunt cele interzise

 După ce te-ai răsfăţat numai cu bunătăţi de sărbatori, corpul tău are nevoie de o mică pauză.

CE SĂ CONSUMI

Fructele: Cele mai importante fructe care ne ajuta in procesul de detoxifiere sunt citricele, mango, kiwi, afinele, rodiile, merele, ananasu, perele, pepenele roșu și galben etc. Acestea conține antioxidanți, fibre și vitamine care ajută în procesul de eliminare al toxinelor.

Legumele: Când urmezi o dietă de detoxifiere legumele ocupă și ele un rol foarte important. Toate legume sunt recomandate și e bine să le consumi pe cât posibil în stare crudă. Însă unele legume au eficiență mai mare în procesul de detoxifiere. Anghinarele, sfecla, broccoli, varza rosie, conopida și morcovii sunt printre cele mai eficiente legume. Alte legume recomandate pentru consumare în dieta de detoxificare: fasole neagră, naut și linte.

Alune și semințe: nuci, susan, semințe de dovleac și de floarea soarelui, alune de pădure, migdale, caju

Goji: Au intrat destul de recent în categoria superalimentelor, dar își păstrează locul în top. Și-n varianta uscată, ca și în cea proaspată, sunt pline de vitamine, fier și betacaroten. Cât despre conținutul de antioxidanți –  elemente ce combat radicalii liberi care îmbătrânesc și îmbolnăvesc organismul – trebuie să știi că acesta este la un nivel foarte ridicat, deci e bine să le consumi în fiecare zi.

Sfecla roșie: În afară de faptul că nu are multe calorii, sfecla roșie mustește de antioxidanți și ajută la diminuarea colesterolului rău. Chiar și în afara sezonului rece, n-o scoate de pe lista de cumpărături!

Semințe de in: Le poți adăuga mâncărurilor, ca topping, și vor face minuni asupra sănătății tale. Ajută procesul digestiv și îți furnizează acizi grași esențiali, inclusiv Omega 3, cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii. De asemenea, reduc riscul apariției bolilor de inimă.

Ceaiuri: Fie că vorbim de ceai verde sau rooibos – ambele conţin niveluri importante de antioxidanți și, prin urmare, combat efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru un plus de beneficii, adaugă puțin ghimbir răzuit în cana de ceai – stimulează detoxifierea, are efecte antiinflamatorii și îmbunătățește circulația sanguină.

Spanac: Este un super aliment detoxifiant, pe care îl poți încorpora cu ușurință în rețetele tale. Poate fi adăugat în salate, dar și în supe sau alte gustări. Pentru că este plin de vitamine și minerale, spanacul s-a dovedit a fi bun și pentru menținerea sănătății oculare.

Usturoi: Are proprietăți antivirale, antiseptice și antibiotice și-n plus conține și peste 70 de compuși din sulf – care îl fac detoxifiantul perfect. Studiile spun că doi căței de usturoi pe zi țin medicul la distanță, așa că… poftă bună!

Crucifere: Conopida, varza, broccoli și varza de Bruxelles conțin sulforafan, un compus care scoate toxinele și chimicalele din corp. Cel mai bine ar fi să le consumi crude, în salate sau sucuri fresh ori în supe.

Anghinare: Este recunoscută pentru proprietatea ei de a detoxifia ficatul. În afara acestui beneficiu, anghinarea este foarte bogata în fibre, potasiu și calciu.

CE ALIMENTE SĂ EVIŢI!

Produsele lactate: Este bine ca în perioada în care ții o dietă de detoxifiere să renunți la toate produsele lactate. Nu trebuie să renunți de tot, dar pentru ca dieta de detoxifiere să dea rezultate, e recomandat să înlături anumite alimente din dieta ta alimentară. Produsele lactate sunt acide pentru corp și încetinesc procesul de detoxifiere.

Carnea de porc sau de vită: Carnea încetinește digestia, iar curățarea organismului nu se va realiza în totalitate.

Cerealele care conțin gluten: Pot cauza balonare, indigestie și constipare. Opusul la ce trebuie să se întâmple în perioada de detoxifiere.

Alcoolul: Este toxic pentru ficat și reduce nivelul unor minerale care ajută organismul să se curețe. În perioada de detoxifiere e bine să renunți la băuturi alcoolice pentru ca procesul de eliminare de toxine să fie complet. 

Dulciurile: Zahărurile încetinesc procesul de detoxifiere. Dacă treci cu bine de perioada de detoxifiere, vei observa că nu vei avea la fel de mult poftă “de ceva dulce”. Așa că e posibil ca dieta să te scape de pofta de produse cu conținut mare de zahăr. La această categorie intră și băuturile acidulate. În perioada de detoxifere este recomandat să bei mult apă și sucuri din legume și fructe proaspete.

Etichete
Comenteaza