Grup de lucru la Cluj pentru copiii cu deficit de atenţie şi hiperactivitate

Grup de lucru la Cluj pentru copiii cu deficit de atenţie şi hiperactivitate
La Cluj va funcţiona, în premieră naţională, un grup de lucru pentru copiii cu ADHD (deficit de atenție și hiperactivitate), proiectul fiind derulat de o asociaţie non-guvernamentală în colaborare cu reprezentanţi ai unor instituţii din domeniul şcolar, de sănătate, respectiv administrativ.

"Clujul va avea în premieră națională un grup de lucru pentru copiii cu ADHD (deficit de atenție și hiperactivitate). În prezent, în lipsa informațiilor corecte despre această tulburare, copiii afectați sunt adesea văzuți în școală drept copii problemă și, în loc să beneficieze de tratamentul de care au nevoie, sunt marginalizați sau chiar excluși, în ciuda eforturilor consilierilor școlari de a informa şi a ajuta la o mai bună integrare școlară. Doar în prima jumătate a anului trecut, aproximativ 300 de copii din județul Cluj au fost diagnosticați cu ADHD conform statisticilor oficiale, însă specialiștii estimează că numărul real este mult mai mare. Întârzierea unui diagnostic corect scade și eficiența terapiei și tratamentului de care copiii pot beneficia, precizează reprezentanţii asociaţiei "Paşi înainte".

Proiectul asociaţiei amintite a fost prezentat astăzi la sediul Primăriei Cluj-Napoca, fiind prezent şi primarul Emil Boc.

La iniţiativa asociaţiei mai mulţi specialişti clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, care urmează să ofere suport părinţilor, va sprijini activităţi de informare în şcoli, urmând să realizeze managementul unor cazuri dificile de ADHD, în care intervenţia implică mai multe instituţii de profil.

„Copiii cu ADHD sunt adesea descriși ca obraznici, neatenți sau pur și simplu prost crescuți, fără ca oamenii care folosesc aceste etichete să realizeze că creierul acestor copii funcționează pur și simplu altfel decât al celor din jur. Chiar dacă nu orice copil neastâmpărat are ADHD, noi recomandăm părinților ca, dacă au dubii, să apeleze la specialiști pentru a verifica situația propriilor copii", a precizat Andreea van Peer, reprezentanta asociației Pași Înainte și psiholog clinician.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai asociației și ai unor instituții de specialitate, precum Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Primăria Cluj Napoca prin Direcția de Asistență Socială și Medicală, Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Centrul de evaluare și intervenție pentru copii și adolescenți. Activitățile grupului urmează să fie realizate sub egida Inspectoratului Școlar.

"Crearea acestui grup de lucru face parte dintr-o inițiativă prin care asociația „Pași Înainte" urmărește să asigure accesul copiilor cu ADHD la tratamentul de care au nevoie, realizat în parteneriat cu compania farmaceutică Janssen, unul din cei mai mari producători de medicamente destinate acestei tulburări, și cu sprijinul Primăriei Cluj Napoca. În premieră pentru județul Cluj, materiale de informare despre tratamentul corect al ADHD vor fi distribuite în școli și vor fi create grupuri de sprijin formate din părinți ai căror copii au fost deja diagnosticați și care le pot explica altor persoane în aceeași situație pașii care trebuie urmați", arată reprezentanţii asociaţiei "Paşi înainte".

"Pentru informare corectă, medicii și psihologii le recomandă părinților să apeleze întotdeauna la specialiști și la asociațiile de profil, fără să ia în calcul informațiile pe care le pot găsi uneori pe Internet, în diverse forumuri de discuții - unele dintre acele informații sunt pur și simplu greșite, iar altele se referă strict la anumite experiențe personale și nu au relevanță generală", mai specifică aceştia.

„Au apărut pe Internet terapii alternative bazate pe diete, homeopatie și alte practici fără studii de validare a tratamentului. Cei care apelează la asemenea metode riscă viitorul propriilor copii; de aceea le transmitem că nu sunt singuri. Dacă se adresează specialiștilor, vor găsi înțelegere pentru situația lor, dar și terapia și, după caz, medicația de care copiii au nevoie pentru succes în școală și ulterior în viață", explică Andreea van Peer.

Conform reprezentanţilor asociaţiei copiii cu ADHD au probleme serioase de concentrare a atenţiei, impulsivitate şi hiperactivitate. Conform statisticilor Centrului Naţional de Sănătate Mintală, citate de asociaţie, peste 220.000 elevi preşcolari sunt afectaţi de o formă de ADHD, dar "Ministerul Sănătăţii nu are programe publice de depistare a acestei tulburări".

"De asemenea, practica arată că din cauza lipsei tutorilor specializați, sarcina pregătirii şi tratării acestor copii le revine în întregime părinţilor şi cadrelor didactice. Atunci când aceștia recunosc și acceptă cu dificultate existența tulburării, se ajunge la problemele de adaptare a copiilor şi adolescenţilor cu ADHD în mediul şcolar și la creșterea gradului de expunere la activităţi infracţionale şi droguri", mai precizează reprezentanţii asociaţiei.

 

Comenteaza