Lege promulgată: Rudele pot avea acces la dosarul pacientului decedat

Lege promulgată: Rudele pot avea acces la dosarul pacientului decedat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia accesul la informaţiile medicale ale pacienţilor care au decedat şi s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul se va putea face pe baza certificatului de moştenitor.

Actul normativ are ca obiect facilitarea accesului membrilor familiei şi rudelor până la gradul al IV-lea, inclusiv, la dosarul medical al pacientului, în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia, şi nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens.

„În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute la art. 21 şi a intervenit decesul acestuia prin excepţie de la prevederile art. 22, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor”, arată legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

 

loading...
Comenteaza