Măștile, cheia pentru a evita un al doilea val al pandemiei

Măștile, cheia pentru a evita un al doilea val al pandemiei
| Foto: ebe.com

Utilizarea masivă a măştilor de protecţie combinată cu restricții specifice ar împiedica izbucnirea unui al doilea val de coronavirus, conform modelelor matematice, scrie El Pais.

O simulare făcută pe 60 de milioane de oameni arată că, dacă toți ar purta o mască de protecţie de mai multe ori, nu ar exista nici a doua sau a treia undă a pandemiei coronavirusului. Chiar și la procente mult mai mici, răspândirea covidului ar scădea de la indicele de reproducere (numărul de reproducere de bază sau R0) fără a fi necesare măsuri de prevenire dintre cele mai extreme.

Potrivit autorilor acestui studiu, în absența instrumentelor tehnologice mai avansate, acoperirea feței va oferi timpul necesar pentru descoperirea unui vaccin. Cu toate acestea, există încă oameni de știință sceptici.

Bunul simț spune că purtarea unei măști vă protejează de orice particule aeriene sau de agenți patogeni. Dar știința nu era atât de clară. Până la apariția pandemiei actuale, au existat puține studii privind eficacitatea acoperirii gurii și nasului pentru a opri răspândirea virusurilor.

Poate tocmai de aceea Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și multor guverne le-a luat atât de mult timp pentru a le recomanda sau a impune utilizarea măştilor faciale de protecţie.

Rezultatele studiului, publicat în revista științifică Proceedings of the Royal Society A, indică faptul că, dacă cel puțin jumătate din populație purta o mască în public, rata infecției ar scădea sub acea R0 = 1. După cum s-a arătat, curba Pandemiei nu coboară până nu se atinge acest prag. Cu procente crescânde de oameni care își acoperă fața, modelul indică faptul că acest R0 s-ar apropia tot mai mult de zero.

Comenteaza