Medic infecționist, despre sindromul "plâmânului alb": "Sigur că avem şi noi în România"

Medic infecționist, despre sindromul "plâmânului alb": "Sigur că avem şi noi în România"

O nouă formă de pneumonie, numită "sindromul plămânului alb", a captat atenția comunității medicale în urma răspândirii sale rapide.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, a spus într-o emisiune tv că sindromul "plâmânului alb" a fost dintotdeuna printre noi, aceasta fiind o bacterie, iar măsurile de prevenţie sunt aceleaşi ca pentru orice alte boli cu transmitere prin căile respiratorii.

”Se vorbeşte despre  Mycoplasma Pneumoniae, nu este un virus, este o bacterie. Această  Mycoplasma a fost printre noi dintotdeuna, este adevărat că la nivel de cazuri izolate şi acele cazuri cu plămânul alb reprezintă complicaţiile sau formele severe de infecţie cu Mycoplasma. (...) Sigur că avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios. (...) Nu se transmite atât de uşor încât să ne gândim cumva la epidemii sau pandemii. Cred că e important să conştientizăm că ea există, să monitorizăm ceea ce s-a întâmplat în China şi Europa şi să vedem dacă lucrurile într-adevăr s-au schimbat sau nu”, a declarat dr. Adrian Marinescu, marţi, la Medika TV.

Întrebat care ar fi măsurile preventive pentru a evita boala, medicul a explicat că acestea sunt aceleaşi ca în cazul infecţiilor care se transmit pe cale aeriană.
 
”Sunt măsurile de  prevenţie pentru ceea ce se transmite pe căile respiratorii, indiferent că sunt virusuri sau bacterii, indiferent că vorbim de grpă sau late virusuri care se transmit respirator. La debut simptomatologia e similară, nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie cu Mycoplasma. Cei care sunt în factorii de risc, cei cu  boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudenţă, adică dacă starea generală devine proastă, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgenţă şi ar trebui să ajungă la spital”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Comenteaza