Noi acțiuni de prevenție a diabetului pentru copiii din Cluj-Napoca

Noi acțiuni de prevenție a diabetului pentru copiii din Cluj-Napoca

Programul „înCerc” continuă acțiunile de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copiii din Cluj-Napoca în 2023 prin extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și prin workshop-uri gratuite de nutriție la elevii de clasa a IV-a.

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 din Ploiești, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Pandemia Covid-19 a dus la o reorganizare a strategiei de implementare, pentru a permite continuarea Programului în condițiile distanțării sociale. Punctual, în perioada septembrie 2018 - octombrie 2022, echipa Asociației Medicover a fost alături de aproape două generații de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca, Programul continuând inclusiv în format online, până la ridicarea restricțiilor de către autorități.

„Proiectul pe care l-am demarat în Cluj-Napoca, acum mai bine de patru ani, a reprezentat o premieră la nivel național și s-a bazat pe o nevoie reală și actuală a comunității. Am făcut împreună primii pași spre schimbare, iar astăzi putem spune că aceștia ne poartă în noi direcții. Cu toate implicațiile pandemiei Covid-19, trecând peste limitările firești și cu sprijinul tuturor celor implicați „înCerc”, am continuat Programul - și iată că, începând din luna noiembrie 2022, vom ajunge la și mai mulți copii din municipiul Cluj-Napoca. Acest fapt ne bucură nespus”, a afirmat George Istrate, Director General al Asociației Medicover.

Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca (septembrie 2018-octombrie 2022)

● Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;

● 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;

● Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;

● S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;

● S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;

● 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;

● Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.

„Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător în 2022. Astfel, în prezent, până în luna ianuarie 2023, în Programul „ȋnCerc” se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei este unul cât se poate de simplu: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice”, au mai transmis inițiatorii.

Comenteaza