Românii ar putea plăti o nouă taxă de Sănătate, chiar dacă sunt asigurați

Românii ar putea plăti o nouă taxă de Sănătate, chiar dacă sunt asigurați

Ministerul Sănătății pregătește o nouă taxă pentru românii care aleg să fie consultați de un anumit medic în spitalele de stat, chiar dacă au asigurare de sănătate.

Românii ar putea fi taxați chiar dacă sunt deja asigurați și se tratează în spitalele de stat.

Ministerul Sănătății vrea ca cei care doresc să beneficieze de diverse servicii medicale din partea unui anumit medic să plătească o taxă care se numește coplată. 

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, scrie, potrivit stirilekanald.ro, în strategia naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

Spitalele publice pot încheia contracte de asistență medicală cu societăți de asigurări și cu persoane fizice, „în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat”, pentru eliminarea plăților informale care se efectuau până în prezent.

În primul trimestru al anului 2026 va începe „pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

Comenteaza