Speranțe: Un vaccin a îmbunătăţit supravieţuirea pacienţilor cu un tip agresiv de cancer

Speranțe: Un vaccin a îmbunătăţit supravieţuirea pacienţilor cu un tip agresiv de cancer

Un vaccin experimental, creat de două mari companii farmaceutice, a demonstrat o eficacitate durabilă în cadrul unui studiu de etapă intermediară a unui tratament la pacienţii cu o formă mortală de cancer de piele.

Moderna şi Merck, două mari companii farmaceutice, au publicat luni o serie de date la trei ani privind vaccinul lor experimental, administrat pacienţilor cu cea mai mortală formă de cancer de piele în combinaţie cu terapia Keytruda. Rezultatele arată o evoluţie pozitivă în rândul pacienţilor depistaţi cu o formă mortală de cancer de piele, rata de supravieţuire a acestora fiind de 96% după 2 ani şi jumătate, notează CNBC.

Datele au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Americane de Oncologie Clinică de la Chicago şi includ şi rezultatele iniţiale obţinute de cele două companii, anunţate în luna decembrie a anului trecut.

Conform noilor date, aproape 75% dintre pacienţii care au luat combinaţia erau în viaţă fără semne sau simptome de revenire a cancerului la 2 ani şi jumătate, spre deosebire de 55,6% dintre pacienţii care au primit doar Keytruda.

Datele reflectă potenţialul ca injecţia să ajute la tratarea unei „game largi” de pacienţi cu melanom, a declarat Dr. Kyle Holen, şeful departamentului de dezvoltare, terapeutică şi oncologie al Moderna, într-un comunicat, potrivit CNBC, citat de Mediafax.

Succes şi în formele severe de cancer

După cum au anunţat anterior companiile, pacienţii cu forme severe de cancer, care au primit combinaţia, au avut cu 49% mai puţine şanse de a muri sau de a le reveni cancerul.

Cele mai frecvente efecte secundare asociate vaccinului au fost oboseala, durerea la locul injecţiei şi frisoanele, potrivit datelor. Majoritatea acestor efecte secundare au fost uşoare. Pacienţii care au primit combinaţia au avut efecte secundare legate de imunitate uşor mai mari.

Cei doi producători de medicamente studiază combinaţia ca tratament pentru melanomul în stadiu avansat în cadrul unui studiu de fază trei, care a început în luna iulie a anului trecut.

Cele două companii au elaborate studii şi în cazul pacienţilor cu un tip de cancer de rinichi, dar şi la persoane cu un tip de cancer de vezică urinară.

Comenteaza