Succes în lupta contra celui mai de temut cancer de piele: Un vaccin a reușit să reducă riscul de deces sau de recidivă

Succes în lupta contra celui mai de temut cancer de piele: Un vaccin a reușit să reducă riscul de deces sau de recidivă

Un vaccin experimental pe bază de ARNm împotriva cancerului, dezvoltat de Moderna şi Merck & Co, a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a celui mai mortal cancer de piele.

Rezultatele prezentate de către cercetătorii americani în cadrul unei reuniuni medicale sugerează că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARNm la Keytruda, care stimulează răspunsul imunitar, ar putea prelungi timpul pe care pacienţii îl au fără recidivă sau deces, a declarat Dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center.

"Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potenţială descoperire majoră", a declarat Dr. Ryan Sullivan, un expert în melanom de la Mass General Cancer care a lucrat la studiu, notează Reuters, preluat de Mediafax.

Date suplimentare vor fi prezentate la o viitoare întâlnire medicală şi publicate într-o revistă de specialitate.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care dezlănţuie sistemul imunitar pentru a ţinti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm.

BioNTech şi Gritstone Bio lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

Vaccinul este creat pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după îndepărtarea chirurgicală. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască şi să atace mutaţiile specifice din celulele canceroase.

Keytruda de la Merck, care este aprobat pentru tratarea melanomului şi a multor alte tipuri de cancer, aparţine unei clase de imunoterapii utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control, concepute pentru a dezactiva proteina PD-1, sau moartea programată 1, care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitar.

În cadrul studiului au fost înscrişi bărbaţi şi femei cu risc ridicat de revenire a melanomului.

Printre cei 107 subiecţi ai studiului care au primit atât vaccinul experimental, mRNA-4157/V940, cât şi Keytruda, cancerul a revenit la 24 de subiecţi (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două componente ale studiului, au raportat oamenii de ştiinţă. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienţi asociat în mod specific cu vaccinul.

Ar putea dura trei sau patru ani până când se vor cunoaşte rezultatele studiilor mai mari, a declarat într-un interviu Eliav Barr, şeful departamentului de dezvoltare clinică globală şi director medical al Merck.

Barr a declarat că a fost nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a concepe un vaccin mRNA personalizat pentru fiecare pacient.

În trecut, au fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare împotriva cancerului care vizau o singură mutaţie tumorală, sau neoantigen.

Tehnologia ARNm a Moderna a permis includerea a până la 34 de neoantigeni, ceea ce Barr a numit "uimitor".

Comenteaza