Emil Boc, întrebat dacă Clujul este un oraș scump: "Am căutat să cumpăr o casă în Cluj-Napoca, dar nu m-am încadrat în buget"

Emil Boc, întrebat dacă Clujul este un oraș scump: "Am căutat să cumpăr o casă în Cluj-Napoca, dar nu m-am încadrat în buget"
| Foto: Inquam Photos - Raul Stef /holaromania

Piața imobiliară din Cluj-Napoca este cunoscută ca fiind cea mai scumpă din România. Primarul Emil Boc a fost întrebat ce părere are despre prețurile cu care se vând apartamentele în oraș.

Emil Boc a fost chestionat de jurnaliști, în cadrul conferinței de presă de joi, dacă este de părere că municipiul Cluj-Napoca un oraș scump.

"Orașul Cluj-Napoca, este așa cum este în anul 2023, început de 2024, cu lucruri bune, cu lucruri mai puțin bune, dar este un oraș în care românii vin, locuiesc, stau și își intemeiază familii. Acesta este Clujul. Este o chestiune subiectivă dacă este sau nu scump. Eu pot să vă spun că în acest oraș au venit 10.000 de copii în 10 ani, asta înseamnă că în spatele lor se află familii care și-au stabilit viața în Cluj", a răspuns primarul.

Edilul a dat vina pe economia de piață, menționând că nici el nu a reușit să-și cumpere o casă în Cluj-Napoca pentru că prețul a depășit bugetul pe care îl avea.

"Economia de piață, în democrație, nu e sub controlul primarului, jocul între cerere și ofertă este al vieții. Și eu am vrut să-mi cumpăr casă în Cluj-Napoca. Am avut 100.000 de euro și n-am putut să-mi cumpăr casă. Am putut să-mi cumpăr cu 106.000 de euro doar o casă de vacanță în Câmpenești. Atât am putut să fac. Am căutat și în Cluj și în zona metropolitană, nici eu n-am putut să găsesc să-mi cumpăr”, a menționat Emil Boc.

Și viceprimarul Dan Tarcea este de părere că municipiul Cluj-Napoca se îndreaptă spre o direcție bună atâta timp cât tot mai mulți oameni își doresc să se mute în orașul de pe Someș. 

"Banca Mondială spune că 15% din cei care ar dori să-și schimbe locația de domiciliu din România ar alege municipiul Cluj-Napoca. Asta spune foarte clar direcția spre care merge acest oraș și consider că este o direcție corectă în ceea ce privește calitatea vieții. Un element important în calitatea vieții este inclusiv și modul de locuire, deci sunt mai multe analize care trebuie să fie luate și nu trebuie să fie scoase din context anumite lucruri.

Cel mai bun răspuns îl găsiți la majoritatea clujenilor. Îi vedeți pe cei care vin să se stabilească în Cluj-Napoca. Orașul crește, zona metropolitană, și în momentul acesta credem că direcția este una corectă acolo unde merge Clujul. Legat de cât este de scump orașul, asta este o altă discuție la care nu pot să vă dau un răspuns deoarece este un răspuns cât se poate de subiectiv", a precizat viceprimarul Dan Tarcea.

Atât cumpărătorii, cât și chiriașii plătesc la Cluj-Napoca cele mai mari prețuri din țară pentru locuințele lor, în anul 2023. Un apartament costă în medie 2.500 euro/mp a achiziție, în timp ce pentru 2 camere se plătește, în medie, o chirie 5000 euro/lună.

Comenteaza