Clujul este rezervă pentru europenele de gimnastică

Clujul este rezervă pentru europenele de gimnastică
Forul european de gimnastică (UEG) a anunţat, după şedinţa Comitetului Executiv, că acordă un vot de încredere României pentru organizarea Campionatele Europene din 2017, fiind luată în considerare ca variantă de rezervă, dar oficială, organizarea competiţiei la Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă.

Potrivit unui comunicat  al UEG, în cadrul Comitetului Executiv s-a discutat şi situaţia organizării CE de gimnastică artistică din 2017 în România. Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a menţionat drept gazdă a competiţiei Bucureştiul, însă construcţia noii Săli Polivalente cu 12.000 de locuri încă nici nu a început, astfel încât forul european a acceptat drept posibilă gazdă oficială municipiul Cluj-Napoca, unde există o sală de 7.200 de locuri.

"Din cauza perspectivelor negative (privind construirea noii săli din Bucureşti, n. red.), UEG a acceptat propunerea FRG pentru găzduirea competiţiei la Cluj-Napoca", se arată în comunicatul forului european. O decizie definitivă în acest caz ar urma să se ia până la finalul anului.

Preşedintele UEG, Georges Guelzec, declara, în 23 septembrie, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, că există riscul ca România să piardă organizarea Campionatelor Europene de gimnastică artistică din 2017, o decizie definitivă în acest sens urmând a fi luată la începutul anului viitor.

Guelzec şi-a exprimat speranţa că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcţie a sălii de sport din Bucureşti, precizând că reprezentanţii Danemarcei, naţiune care a concurat şi ea pentru organizarea CE din 2017, ar putea contesta o eventuală propunere de organizare a competiţiei la Cluj-Napoca.

Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, preciza că, în cazul în care lucrările pentru sala polivalentă din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor începe la termenul amintit, Uniunea Europeană să fie de acord cu organizarea Campionatelor Europene de gimnastică la Cluj-Napoca.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiţie de 70 de milioane de lei. Construcţia acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestaţii la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a 65%, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceleaşi firme, asocierea Con-A cu Nisal şi InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu leduri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.

Comenteaza