"Îl admir..." Ghiţă Mureşan laudă un jucător de la "U" BT

Gheorghe Mureşan, singurul român care a evoluat în cel mai puternic campionat de baschet din lume, NBA, crede că Federaţia Română de Baschet este "imatură".

Ghiţă a vorbit pentru ZIUA de CLUJ despre cazul tânărului component al echipei "U" BT Cluj - Napoca Bogdan Pogăcean, care a ales să nu se prezinte la lotul naţional de tineret pentru a susţine examenul de bacalaureat şi admiterea la facultate.

"Asta înseamnă că federaţia crede mai mult în sport decât în educaţie. Eu cred că educaţia e mult mai importantă decât sportul. Viitorul ţi-l faci prin educaţie, nu prin sport. De exemplu el dacă mergea la lot şi se accidenta şi nu mai putea să facă niciodată baschet, federaţia ce îi spunea. “Mulţumesc, la revedere.” Nu e OK să ai un jucător într-o echipă care nu vrea să fie acolo, pentru că nu cred că era bine nici pentru echipă, nici pentru el, nici pentru federaţie, el să fi fost la lot. Trebuie să ai în echipă jucători care vor să fie acolo. Eu pe băiatul acesta îl admir pentru că a ales educaţia în loc să meargă să joace baschet. Să îl suspende pe şase luni nu cred că federaţia câştigă ceva, nu cred că baschetul românesc câştigă ceva, dimpotrivă, pierde. Cred că federaţia nu e destul de matură să îşi dea seama ceea ce e mai important. În America şcoala este mult mai importantă decât baschetul. Şcoala e pe primul loc şi baschetul pe al doilea.  În liceu nu poţi să joci dacă nu ai o medie de peste 2,5 (n.r. în Statele Unite notele se dau de la 1 la 5). La universitate dacă nu ai medii bune, nu ai voie să joci. În România la foarte mulţi gândirea este imatură. Un baschetbalist după ce termină cu baschetul nu mai are ce să facă. Nu sunt salarii, nu este pensie de baschetbalist", a spus Mureşan.

Tânărul baschetbalist la Universităţii BT Bogdan Pogăcean a fost suspendat de Federaţia Română de Baschet pe o perioadă de şase luni, ca urmare a faptului că a absentat la naţionala under 20. Sportivul a fost admis în această vară la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai la specializarea Sport şi performanţă motrică.

Etichete
Comenteaza