STUDIU: 10% dintre liceeni se confruntă cu lipsa mâncării suficiente/ Elevii care beau și fumează cel mai mult
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Ian 2025, 16:15
- Educaţie
- Ascultă știrea

O cercetare realizată la nivel național și publicată de Ministerul Educației relevă că 10% dintre elevii de liceu se confruntă fie lunar, fie săptămânal, fie zilnic/aproape zilnic cu lipsa mâncării suficiente.
Un studiu realizat în parte cu ajutorul unei cercetări cantitative pe un eșantion reprezentativ de 4.577 de elevi din 76 de licee din țarăm și publicat de Ministerul Educației 31 decembrie 2024, arată că „datele surprind și existența unei categorii de respondenți care se confruntă fie lunar (4%), fie săptămânal (3%), fie zilnic sau aproape zilnic (4%) cu lipsa mâncării suficiente”. Potrivit documentului, procentele sunt „relativ uniform răspândite în populația investigată, fără a fi observate diferențe semnificative în funcție de principalele variabile socio-demografice”, arată edupedu.ro.
Studiul privind „Calitatea vieții liceenilor din România” plasează problema în rândul „tendințelor îngrijorătoare” ce țin de stilul de viață al elevilor de liceu, anume:
- incidența ridicată a fumatului uzual;
- ponderea deloc neglijabilă a celor care se confruntă cu lipsa mâncării suficiente;
- recurența obiceiurilor alimentare nesănătoare, precum consumul ridicat de dulciuri, fast-food, snacks-uri, băuturi carbogazoase sau energizante.
Aceeași analiză notează că 1 din 5 elevi de liceu (19%) consideră drept „prea mari” cheltuielile pe care le presupune frecventarea liceului, cheltuieli care, pe lângă rechizite, încălțăminte, transport și cazare includ și mâncarea.
În ceea ce privește comportamentele de risc, în raport se precizează că „investigarea acestora în rândul liceenilor este problematică având în vedere subraportarea comportamentelor indezirabile social ce vizează minorii”.
„În aceste condiții, rezultatele studiului arată că 8% dintre respondenți declară faptul că sunt consumatori frecvenți de alcool (1-2 ori pe săptămână, aproape în fiecare zi sau zilnic), iar 45% că sunt consumatori ocazionali (lunar sau mai rar), în timp ce consumul personal de substanțe psihoactive este confirmat doar de 2% dintre elevii chestionați, dintre care jumătate afirmă că acest lucru se întâmplă foarte rar (o dată la câteva luni), iar restul - că reprezintă o obișnuință zilnică.
De asemenea, 15% dintre liceeni admit că fumează zilnic sau aproape în fiecare zi, alți 2% fac acest lucru de 1-2 ori pe săptămână, iar 6% - lunar sau mai rar.
Consumul de alcool și fumatul au o frecvență mai mare în cazul liceenilor din mediul urban și a celor din clasele mai mari (a X-a, a XI-a, a XII-a)” - se arată în raport.
Conform sursei citate, astinența totală față de alcool este mai des întâlnită printre elevii care învață în licee private și printre fete. Fetele sunt, totodată, și cele care declară mai frecvent că nu consumă niciodată droguri.
Datele arată că procentele cele mai ridicate de abstinenți la consumul de alcool, de droguri și fumat se regăsesc în rândul licenilor de vârstă mai mică (14-16 ani), din clasa a IX-a.