TIFF 2025: peste 200 de filme, cine-concerte și evenimente/ Florin Piersic, omagiat la Gala de deschidere
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Mai 2025, 13:58
- Cultură
- Ascultă știrea

Ediția din 2025 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) are loc între 13 și 22 iunie la Cluj-Napoca.
Ediția de anul acesta a TIFF va include peste 200 de filme, cine-concerte și evenimente.
„Cred că au fost peste 1.000 de filme vizionate din care au fost selecționate 200. Avem 172 de filme lungi și 28 de scurtmetraje din 53 de țări. Vom avea o ediție diversă, cu multe surprize și filme din toate genurile. Vom avea o ediție în care vom încerca să oferim publicului aceeași experiență de festival plăcută așa cum am făcut în fiecare an. Vom avea filme pentru toate gusturile”, a declarat Tudor Giurgiu (președintele TIFF), la o conferință de presă organizată marți, 27 mai.
Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc pe 13 iunie, în Piața Unirii. De la ora 20:45 va fi proiectat pe marele ecran filmul Christy (r. Brendan Canty, Irlanda / Marea Britanie, 2025), o poveste plină de speranță despre maturizare și puterea de a o lua de la capăt, premiată la Berlin.
Florin Piersic, omagiat la Gala de deschidere
De asemenea, în cadrul evenimentului special din 13 iunie, actorul Florin Piersic va primi un Premiu de Excelență.
Născut la Cluj, Piersic este un simbol al scenei și cinematografiei românești, un actor cu un farmec inconfundabil, recunoscut pentru vocea caldă, prezența impunătoare și carisma ce captivează publicul chiar și astăzi.
În 2010, Florin Piersic a fost imaginea TIFF, alături de fiul său Florin Piersic Jr.
Zilele Filmului Românesc: cele mai importante producții românești
În competiția ZFR din acest an intră 8 lungmetraje – dintre care 6 documentare – și 20 de scurtmetraje, care vor concura pentru cele trei trofee puse în joc: Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun debut și Cel mai bun scurtmetraj.
Programul e completat de titluri românești premiate în ultimul an și de producții care vor avea premiera mondială la Cluj-Napoca, în afara competiției.
Printre titlurile care se vor putea vedea la TIFF sunt: Jaful secolului (r. Teodora Ana Mihai), Tata (r. Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc), Viitor luminos (r. Andra MacMasters), Triton (r. Ana Lungu), Love Hurts (r. Alexandru Mavrodineanu), Beyond the River (r. Endre David), Un mal rebel (r. Bogdan Pușlenghea), Anul nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu).
În afara competiției, la TIFF.24 vor mai putea fi văzute și cele mai recente titluri semnate Radu Jude, Kontinental ‘25 (Ursul de Argint pentru Scenariu la Berlinale 2025) și experimentalul Sleep #2, film de montaj asamblat din imagini înregistrate de o cameră web și, totodată, omagiu adus de autor lui Andy Warhol; în premieră mondială, Pădurea de molizi, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, care reconstituie una dintre cele mai întunecate pagini din istoria României – masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941; premiera mondială a lui Comatogen (r. Igor Cobileanski), o fabulă morală construită ca un puzzle din perspective diferite ale uneia și aceleiași povești; irezistibilul documentar După cioate (r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu), aflat la intersecția dintre manifest activist și satiră; Caliu. Nicidecum altceva, ce să fac altceva? (r. Simona Constantin), un portret al lui Caliu, lăutarul din Clejani cunoscut drept „regele viorii”; coproducția germano-română Little Syria (r. Mădălina Roșca, Reem Karssli), mărturia tușantă a unei familii de sirieni exilați în Berlin; și TWST – Things We Said Today, cel mai recent film al lui Andrei Ujică, recompensat cu Premiul de Excelență la TIFF.
Béla Tarr, Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF.24
Legendarul Béla Tarr, unul dintre cei mai importanți și influenți cineaști din lume, este invitatul special al celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13-22 iunie 2025, Cluj-Napoca), unde va primi Premiul pentru Întreaga Activitate. Acesta va susține și un masterclass în fața tinerilor cineaști și a publicului prezent la TIFF.24.
Béla Tarr și-a început cariera cu documentare despre oamenii obișnuiți din clasa muncitoare până să debuteze în lungmetraj, la doar 22 de ani, cu În sânul familiei (Family Nest, 1977), pe care l-a filmat în doar șase zile cu o echipă de actori neprofesioniști.
Cu Almanahul toamnei (Almanac of Fall, 1984), Béla Tarr începe să-și consolideze stilul care ulterior i-a devenit trademark: cadre lungi, stilizate și poetice, o atmosferă apăsătoare, infuzată cu angoasă.
Considerată de critici una dintre cele mai importante opere cinematografice ale secolului XXI, Armonii Werckmeister (Werckmeister Harmonies, 2000) a fost proiectat la ediția inaugurală a TIFF-ului din 2002 și o are pe generic drept co-regizoare pe monteuza Ágnes Hranitzky, cu care Tarr a lucrat încă de la primele sale filme.
Emilia Dobrin și Valerian Sava, Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF.24
Două personalități marcante ale cinematografiei românești vor fi onorate cu Premiul pentru Întreaga Activitate la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025): actrița Emilia Dobrin și criticul de film Valerian Sava.
Cu roluri memorabile în spectacole de referință și apariții marcante pe marele ecran, Emilia Dobrin s-a impus prin sensibilitate, profunzime și o forță interioară care transpare în fiecare interpretare. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1971, unde mărturisește că „a furat meserie” de la regizori precum David Esrig sau Radu Penciulescu.
Primele apariții în cinema au avut loc chiar în timpul facultății, cu roluri în Animale bolnave (r. Nicolae Breban, 1970) și comedia clasică Astă seară dansăm în familie (r. Geo Saizescu, 1971).
După 1990, Emilia Dobrin a continuat să exploreze roluri diverse în cinema, făcând parte din distribuția unor filme precum Furia (r. Radu Muntean, 2002), Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu, 2013), Aniversarea (r. Dan Chișu, 2017) și a revenit recent pe marile ecrane în multipremiatul Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care poate fi revăzut la TIFF, și docu-ficțiunea experimentală Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea).
Criticul de film Valerian Sava, unul dintre cei mai influenți și longevivi critici de film români este autorul a nenumărate articole și cărți de referință precum „Istoria critică a filmului românesc contemporan, cu o Retrospectivă de la începuturi” (Editura Meridiane, 1999) sau antologia de publicistică în trei volume intitulată „O istorie subiectivă a tranziției filmice. Al Patrulea Val, restaurația mediocrată și refondarea cinemaului românesc” (Editura Paralela 45, 2011, 2012, 2013).
Valerian Sava a fost redactor fondator, sub direcția lui Victor Iliu, în 1963, al revistei Cinema, secretar al Secției de critică și coorganizator al clubului criticii din cadrul Asociației Cineaştilor din România, sub președinția lui Ion Popescu Gopo, în anii ’70-’80, iar la începutul anilor ‘90 a fost cadru didactic asociat la UNATC. A fost distins de Asociația Cineaștilor din România cu premiul pentru critică în 1978.
Astăzi, la 90 de ani, Valerian Sava este la fel de neobosit și incisiv, mutat cu arme și bagaje în online, unde „postează” regulat și cu o vervă de invidiat, și prezent la mai toate evenimentele importante de cinema din țară, inclusiv la TIFF, din care nu a ratat nicio ediție. Din strânsa legătură cu festivalul clujean s-a născut serialul de cărți din colecția TIFF Cinefil de la Editura Școala Ardeleană, ajuns deja la episodul IV și sugestiv intitulat „Post/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.)”
O seară de film și echitație
Joi, 19 iunie, spectatorii sunt invitați la ISSA Resort din Turda pentru o seară care îmbină filmul cu pasiunea pentru cai, vinurile de excepție și gastronomia fină.
Seara TIFF la ISSA Resort va debuta cu o demonstrație de echitație susținută de cai de rasă, antrenați cu grijă în centrul ecvestru al domeniului.
Propunerea Argentinei pentru Premiile Oscar în 2024, filmul serii va fi Jocheul (Kill the Jockey, r. Luis Ortega), o comedie dramatică populară cu personaje excentrice, gangsteri și scene de dans, a cărei acțiune, mereu imprevizibilă, are loc în lumea sporturilor ecvestre.
Seara se va încheia cu o cină specială, pregătită de chef Raymond Chettiar alături de echipa sa de chefi talentați de la ISSA Resort.
Publicul poate achiziționa bilete pentru două tipuri de experiențe: pachetul standard, care include demonstrația de echitație, degustarea de vinuri și proiecția filmului, sau pachetul complet, care adaugă și cina exclusivistă.
Eveniment unic la TIFF: Amadeus LIVE
Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca) va fi gazda unui eveniment care reunește filmul și muzica într-o experiență unică: Amadeus LIVE.
După reprezentații la New York Philharmonic și la Royal Albert Hall Londra, filmul Amadeus (r. Miloš Forman, 1984) despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi proiectat la TIFF, iar coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijor Anna Ungureanu.
Evenimentul, care marchează și 40 de ani de la lansarea filmului, va avea loc duminică, 22 iunie, începând cu ora 18:00, la BT Arena.