Un obiect căzut din cer a străpuns acoperişul și două etaje ale unei case. NASA spune că provenea de pe ISS

Un obiect căzut din cer a străpuns acoperişul și două etaje ale unei case. NASA spune că provenea de pe ISS

NASA a confirmat că obiectul care a pătruns în clădire provenea dintr-o încărcătură de baterii vechi, deşeuri aruncate de pe ISS în 2021 şi care ar fi trebuit să reintre în atmosfera terestră "fără niciun pericol".

Pe 8 martie, un locuitor dintr-un oraş din Florida a recuperat un obiect gri semicilindric care, potrivit relatărilor sale, "a străpuns acoperişul şi cele două etaje" ale casei sale, predându-l apoi agenţiei spaţiale americane.

NASA a confirmat luni scenariul presupus la momentul respectiv: obiectul provenea dintr-o încărcătură de baterii vechi, deşeuri aruncate de pe ISS în 2021 şi care ar fi trebuit să reintre în atmosfera terestră "fără niciun pericol".

Obiectul în cauză, cu o greutate de aproximativ 700 de grame, este fabricat dintr-un aliaj metalic numit Inconel.

NASA a precizat că va realiza o anchetă pentru a afla motivul pentru care acest deşeu spaţial nu a fost distrus în întregime în atmosfera terestră şi dacă va trebui să îşi modifice practicile.

Incidente de acest tip au mai avut loc şi în trecut.

În 2022, autorităţile australiene au confirmat că un deşeu spaţial carbonizat, care a căzut peste un ţarc de oi, provenea de la un dispozitiv al companiei SpaceX.

Satelit scăpat de sub control, prăbușit pe Pământ

Reamintim că resturile unui alt satelit erau așteptate să se prăbușească pe Pământ la finalul lunii februarie. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) anunța atunci că satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, se va sparge în bucăţi la reintrarea în atmosferă.

Specialiștii anunțau că atunci când va ajunge la aproximativ 80 km, satelitul va începe să se spargă şi apoi va arde. Unele fragmente ar putea ajunge pe Pământ, a precizat ESA, dar cel mai probabil vor cădea în ocean, a spus ESA, care a precizat și că "riscurile asociate cu reintrarea în atmosferă a sateliţilor sunt foarte scăzute".

Comenteaza