Avantaje și dezavantaje ale instruirii la distanță

Avantaje și dezavantaje ale instruirii la distanță

Cursurile la distanță sunt extrem de apreciate astăzi pentru tot ceea ce implică ele și pentru numeroasele avantaje pe care le oferă oamenilor, însă există și aspecte negative legate de acest subiect.

Pentru a ști dacă această modalitate de instruire îți este potrivită, este important să analizezi avantajele și dezavantajele pe care le are acestea, să pui lucrurile în balanță și să tragi linie, concluzionând dacă ți se potrivește sau nu.

Mai ales că investițiile de timp sau bani pot fi mari uneori, este bine să calculezi de la bun început lucrurile cu o atenție deosebită.

Care sunt avantajele cursurilor la distanță?

Instruirea la distanță, alternativă la instruirea față în față, prezintă numeroase avantaje, unele mai mari ca altele. Dintre acestea, poate fi amintit faptul că o astfel de instruire se poate realiza mai ușor atunci când beneficiarul ei își desfășoară și activitatea profesională sau are și alte activități care îi ocupă destul de mult timp. Studenții, gospodinele sau angajații care doresc să se reorienteze sau chiar să se perfecționeze în activitatea profesională vor putea participa cu o ușurință mai mare la cursuri online decât la cele fizice.

De asemenea, un avantaj considerabil pe care îl implică cursurile online este faptul că platformele de elearning pot fi accesate de oriunde, neavând nevoie decât de o conexiune la internet, iar în felul acesta nu mai este nevoie să pierzi timp pe drum. Mai mult decât atât, ai posibilitatea de a participa și la cursuri care se țin în locuri greu accesibile sau chiar imposibil de ajuns din cauza anumitor situații, ba chiar poți participa și la cursuri internaționale fără a fi nevoie să te deplasezi dintr-un loc în altul. În acest fel, educația desfășurată devine o modalitate de instruire în care faci economii de timp și de bani și care îți oferă posibilitatea de a accesa cursuri desfășurate chiar și la distanța considerabile, chiar cursuri susținute de universități sau instituții de prestigiu din întreaga lume.

Care sunt dezavantajele cursurilor la distanță?

Dintre dezavantaje poate fi amintit faptul că uneori este dificil să înțelegi informația la distanță, existând posibilitatea să ai nevoie de demonstrații fizice cu ajutorul cărora să înțelegi mai bine lucruri, deși pentru acest lucru posibilitatea de desfășurare video a lecțiilor reprezintă o soluție perfectă.

Un alt posibil dezavantaj este dat de faptul că interacțiunea la distanță poate fi mai ineficientă pentru unii, mai ales că o imagine pe calculator nu poate înlocui interacțiunea „în direct” cu profesorul sau cu colegii de clasă.

Comenteaza