Cinci semne ale depresiei post natale. Primul este că mămica neagă că are depresie :)

Cinci semne ale depresiei post natale. Primul este că mămica neagă că are depresie :)
Depresia de după naştere poate fi detectată în 5 paşi, susţin specialiştii.

Tătici, fiţi atenţi! Psihologii spun că depresia post natală poate fi detectată în 5 paşi.

1. Negarea
Mămicile care o iau pe calea depresiei îşi spun în primă fază că nu au cum să sufere de depresie şi dau vina pe situaţia nouă cu care se confruntă. Din cauza etichetărilor care vin din societate, mămicile refuză să creadă că au intrat în depresie. Ele asociază depresia cu bolile mintale şi refuză să privească realist situaţia. De cele mai multe ori ăşi spun că sunt obosite şi că au nevoie doar de mai mult somn!

2. Furia
În al doilea stadiu al depresiei post naştere, proaspetele mămici se înfurie la gândul că ar putea suferi de depresie. Fie încep să se învinovăţească, pentru că li se pare că nu e corect să li se întâmple asta într-un moment fericit al vieţii lor, fie consideră că nu merită să fie diagnosticate cu drepresie. În acest moment se simt furioase şi vulnerabile şi refuză categric orice medicaţie şi orice contact cu un medic specialist.

3. Negocierea
Al treilea pas pe care fiecare mămică depresivă îl va face este să negocieze cu ea însăşi. Va începe să-şi spună că mai mult exerciţiu fizic şi o dietă mai bună, poate rezolva "problema". Ele ajung să se convingă şi să convingă că se vor simţi mai bine, dacă bebeluşul va dormi mai mult. Din cauza aceasta se roagă mai mult sau îşi canalizează energia înspre esoterism.

4. Depresia
În al patrulea stadiu, proaspetele mămici ajung să creadă că întreaga familie s-ar descurca mai bine fără ele. Ajung să-şi spun că bebeluşul nu merită să aibă o astfel de mamă incapabilă.

5. Acceptarea
Ultimul pas în diagnosticarea depresiei e acceptarea.În acest stadiu, mămicile conştientizează că ce li se întâmplă nu este normal. De obicei, îşi spun că nu mai pot ignora semnele şi acceptă să discute cu un medic. Acceptă ce li se întâmplă şi doresc să discute cu un specialist. În acest moment este bine să le sprijiniţi şi să le îndreptaţi către terapie.

 

Comenteaza