Vânzările imobiliarelor din Cluj au ajuns la cel mai slab nivel din utlimii 7 ani

Vânzările imobiliarelor din Cluj au ajuns la cel mai slab nivel din utlimii 7 ani
| Foto: vadim.ungureanu.v.gmail.com - Depositphotos.com

În T1 2023, vânzările de imobiliare din județul Cluj au înregistrat cele mai mici valori din ultimii 7 ani.

2022 a fost anul în care piața imobiliară, după doi ani succesivi de creștere a activității de tranzacționare și șapte ani de majorare a prețurilor, a atins un platou și a început să se ajusteze începând din a doua parte a anului. Astfel, în primele șase luni, numărul unităților individuale vândute la nivel național a fost cu 3% mai mare decât în perioada ianuarie - iunie 2021. În schimb, în a doua parte a anului s-au tranzacționat cu 10% mai puține, conform datelor ANCPI, centralizate într-o analiză a companiei clujene ValorEasy.

Clujul, cele mai slabe vânzări imobiliare din ultimii 7 ani

Bucureștiul a vândut cel mai bine în 2022 (plus 11%), urmat de județele Timiș, Brașov și Cluj, fiecare cu peste 10.000 de unități individuale vândute, dar cu o scădere medie anuală de 10%. 

Cea mai mare scădere a numărului de unități vândute a fost înregistrată în jud Cluj, 2.129 de unități individuale vândute, de la 12.131 in 2021 la 10.002 în 2022. Cu 10.002 unități individuale tranzacționate în 2022, județul Cluj reprezintă 6% din vânzările din România, în scădere cu 18% față de anul anterior.

Vânzările imobiliarelor din Cluj au ajuns la cel mai slab nivel din utlimii 7 aniSursă: ValorEasy

Condițiile actuale de piață arată destul de clar faptul că intenția de achiziție din Cluj a scăzut la nivelul minim al ultimilor ani. Conform datelor Google, interesul de căutare la nivelul județului Cluj este cu 35% mai scăzut decât la începutul anului 2022 și cu 45% sub nivelul atins în 2021, anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare. 1.832 de unități individuale au fost vândute în jud. Cluj, în primul trimestru din 2023, conform datelor publicate de ANCPI. Volumul unităților vândute este cu 1.025 mai mic față de perioada similară din 2022, o scădere de 36%. Comparând datele istorice publicate de ANCPI, constatăm că, la începutul anului 2023, au fost vândute cele mai puține unități individuale din ultimii 7 ani, mai arată sursa citată.

În Cluj-Napoca, locuințele se scumpesc mai mult decât crește salariul

Diminuarea cererii potențiale în piața cu cea mai scăzută accesibilitate din România nu este considerată ca fiind o surpriză de către majoritatea specialiștilor. Conform estimărilor ValorEasy, în Cluj-Napoca se înregistrează cea mai mare diferență dintre ritmul de majorare a prețurilor proprietăților și ritmul de creștere a veniturilor populației. Prețurile din Cluj-Napoca s-au apreciat cu peste 90% în perioada 2015 - 2022, dublu față de media națională, și au depășit majorarea câștigului salarial din aceeași perioadă. Conform BNR, în Cluj-Napoca sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe de 55 mp (fără finanțare), în timp ce în București sunt necesari 7,5 ani.

Conform datelor colectate de ValorEasy, prețurile medii de vânzare ale locuințelor s-au stabilizat în primul trimestru din 2023, în linie cu evoluțiile din ultimele luni ale anului anterior. În Cluj-Napoca, la începutul anului anterior, 28% din proprietari reduceau prețurile solicitate pentru apartamentele la vânzare. În schimb, în primele 3 luni din 2023 numărul celor dispuși să negocieze a crescut la 35% din numărul total al ofertelor.

Pe tot parcursul lui 2022 au fost vândute în România un număr de 175.387 unități individuale. Această cifră marchează o reducere anuală de 4,2%, echivalentul a 7.645 unități individuale.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza