Cum dispar cursurile de apă din Cluj

Cum dispar cursurile de apă din Cluj
De la teorie la practică, politicile primăriei sau instituţiilor de control din Cluj nu există nici măcar cât negrul de sub unghie.

Cursuri de apă cu zone de promenadă, asta spun specialiştii din comisia de urbanism a primăriei când autorizează proiecte, pentru a creşte calitatea locuirii pentru cetăţenii din noile ansamluri imobiliare conectate la reţeaua hidrografică a oraşului. În realitate, nici măcar Garda de Mediu nu se sinchiseşte când constat că se aruncă pământ şi se astupă pârâuri din oraş chiar de către dezvoltatorii imobiliari ai respectivelor ansambluri. Se întâmplă pe strada Măceşului unde se construieşte ansamblul imobiliar al Synesis Development cu blocuri de 5 până la 10 etaje, într-o zonă unde există maxim construcţii parter şi trei etaje.

Pe planşe, specialiştii din comisia de urbanism a primăriei impun o situaţie care nu ajunge, de foarte multe ori, să existe în realitate. În cazul proiectelor învecinate cu râuri şi pârâuri din oraş, arhitecţii din comisie cer zone de promenadă, piste de bicilete, funcţiuni care duc la creşterea calităţii locuirii, apoi dau OK-ul viitoarelor construcţii. Aşa sa întâmplat şi cu ansamblul de blocuri autorizat pe strada Măceşului, în 2008, într-o zonă unde regimul de înălţime nu depăşea trei niveluri.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe strada Măceşului s-au avizat un PUZ şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamlu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi zece etaje. Concret, a fost modifică Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la zece etaje. Accesul este relementat din strada Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 hectare pe care este situat ansamblul. Se mai menţine încadrarea ca spaţiu verde a unei porţiuni pe limita de nord a terenului. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru şi cinci etaje înspre strada Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârău. În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 de mp şi trebuie cedată primăriei. În total, ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile plus trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specifice - post trabsformator, straţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor apă, etc.

Potrivit cetăţenilor, dezvoltatorul deja a investit în calitatea locuirii şi s-a ocupat direct cu desfiinţare pârâului Becaş care exista în zonă, trecând peste faza de amenajare sau de delimitare a zonei de protecţie.

"Desi am făcut sesizări la Garda de Mediu, lucrurile în teren rămân neschibate. Garda de Mediu a constat la finalul anului trecut că constructorul ansamblului de pe Măceşului, al cărui beneficiar este societatea Synesis Development reprezentată de Beniamin David a astupat albia pârâului. S-a dispus intrarea în legalitate, însă fără rezultat. Ne întrebăm de ce tac autorităţile vizavi de acest abuz. Ruşine primăriei, ruşine Gărzii de Mediu. Şantierul de pe Măceşului a început în 15 noimebrie 2013. Cum pârâul care tocmai strabatea o parte a terenului de 1,3 hectare pe care sunt autorizate blocuri cu de la cinci etaje la zece etaje, ar fi dat mari bătăi de cap dezvoltatorului, în demersul de obţinerea autorizaţiei de construire, acesta a hotărât de la el putere că, pur şi simplu, nu are nevoie de acel curs de apă natural pe proprietetea sa. Aşa că l-a desfiinţat. Cum? Foarte simplu. Pe locul plat unde azi se poate observa şantierul, iniţial era un deal care avea înălţimea de câţiva metri faţă de nivelul străzii, la fel cum se poate observa şi azi înălţimea grădinilor învecinate, deal care a fost defrişat de tot ce însemnă arbori şi arbuşti, după care a fost excavat, realizându-se, astfel, un teren aproape plat, numai bun pentru construcţii. Cu ocazia reconfigurării terenului a dispărut şi pârâul natural din zonă", au atras atenţia riveranii e pe strada Măceşului.

La mijlocului lunii decembrie, Garda de Mediu Cluj a constatat că "pe str. Macesului nr. 13-15, în urma lucrărilor de construcţii efectuate, s-a scurs pământ în zona albiei pârâului, îngustând secţiunea de curgere pe unele porţiuni. S-a impus degajarea pământului scurs în albia pârâului, pe porţiunile afectatate".

În teren, oamenii spuns că situaţia a rămas neschimbată. Oamenii menţionează că cei de la Garda de Mediu au precizat că în pârâul Becaş s-au rostogolit cantităţi mici de pământ, dar că, de fapt, pământul rostogolit este tot acolo şi că, nicidecum nu a fost puţin, având în vedere că s-a creat şi o diferenţă de teren artificală între şatier şi proprietăţile vecine.

Un grup de cetăţeni din cartierul Bună Ziua, vecini ai ansamblului Synesis de pe strada Măceşului, avizat de primărie în 2008 şi autorizat anul trecut pentru execuţie au cerut Consiliului Local, la finalului anului trecut, să revoce actele prin care acesta a primit undă verde pentru 5-10 etaje. Direcţia de urbanism a transmis aleşilor locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este perfect legal. Comisia de urbanism a consilierilor a promis că va emite un puncte de vedere la următoarea şedinţă, adică cel mai probabil, la şedinţa ordinară de astăzi. Riveranii de pe Măceşului sunt decişi să deschidă procese pentru a demonstra modul în care instituţiile statului "închid ochii" în faţa intereselor imobiliare.

Etichete
Comenteaza