Luptă crâncenă pentru putere în judeţ: PSD schimbă un viceprimar PNL, cu voturile UDMR!
- Scris de Mircea Tatar
- 22 Aug 2014, 20:52
- Administraţie
- Ascultă știrea
Celor din PSD le-a reuşit schimbarea din a doua încercare, după ce luna trecută consilierii UDMR s-au abţinut, dar de data aceasta au votat alături de PSD şi aliaţii săi PC şi PPDD, pentru demiterea viceprimarului liberal. Întrebat de Ziua de Cluj care au fost motivele pentru care a fost schimbat din funcţie viceprimarul liberal, primarul oraşului, Radu Hanga (PSD), a spus :"A fost propunerea grupului de consilieri PSD şi PC, nu e nevoie să justifice „de ce". Viceprimarul e alesul partidelor din consiliu şi îl pot schimba când vor".
Ceea ce s-a întâmplat la Câmpia Turzii ar putea avea consecinţe serioase în reconfigurarea structurilor de putere în administraţia judeţului şi în principale oraşe.
Primul care a luat atitudine după votul de la Câmpia Turzii a fost preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, care a cerut prefectului să verifice legalitatea hotărârii Consiliului Local Câmpia Turzii. „În numele acestei clamate verificări de legalitate și aplicare strictă a legii indiferent de majoritate, îl rog pe prefectul Gheorghe Vușcan să se reîntoarcă grabnic din concediul de odihnă și să verifice legalitatea actelor emise de către Consiliul local Câmpia Turzii în 21 august 2014, cu ocazia destituirii din funcția de viceprimar al municipiului a domnului Dorin Lojigan și numirea înlocuitorului acestuia (..) sau poate să-l roage telefonic pe noul apolitic subprefect să facă domnia sa o analiză de specialitate.(..) Sper ca într-adevăr acțiunile Instituţiei Prefectului judeţului Cluj să vizeze respectarea legii inclusiv de către noua majoritate formată la nivelul Consiliului Local Cîmpia Turzii, nu numai a celei de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj", a spus Mihai Seplecan.
Preşedintele executiv al PNL Cluj a mai declarat că va cere excluderea din partid a celor doi consilieri UDMR, în condiţiile în care, spune domnia sa, „am avut o înţelegere cu dl. Mate Andras Levente (preşedintele UDMR Cluj) că cei doi se vor abţine de la vot".
„Vreau să avem în continuare o relaţie bună cu UDMR, dar partidul trebuie să ia atitudine faţă de cei doi consilieri. Vom vedea ce măsuri se vor lua faţă de cei doi. Dacă nu vor fi sancţionaţi, eu în calitate de preşedinte executiv al PNL Cluj voi propune colegilor din PNL, apoi celor din PDL, ruperea colaborării cu UDMR şi trecerea la procedurile de schimbare din funcţie a viceprimarului municipiului Cluj din partea UDMR şi a vicepreşedintelui CJ Cluj, din partea UDMR", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Mihai Seplecan.
Liderul udemeriştilor clujeni, Mate Andras Levente, a afirmat: „Într-adevăr am solicitat să nu fie schimbări politice în comunitatea de acolo (n.r. Câmpia Turzii). Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu cei doi consilieri şi cu şeful organizaţiei locale şi o să discutăm despre votul lor şi abia apoi vom lua o decizie. Poziţia mea de principiu a fost una împotriva schimbărilor în administraţia din judeţ".
Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă va propune excluderea consilierilor de la Câmpia Turzii, Mate Andras a afirmat :"Doar Biroul Permanent al judeţului poate lua o asemenea decizie. Nu pot să mă pronunţ acum".
Preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, mai spune că luni, după întoarcerea din concediu a liderilor PDL Cluj, va discuta cu aceştia despre situaţia creată la Primăria Câmpia Turzii, dar şi semnarea unui protocol privind configurarea majorităţilor în administraţia judeţului şi a municipiului Cluj Napoca.
Trebuie amintit faptul că primarul Emil Boc s-a opus categoric unei schimbări a viceprimarului UDMR de la municipiu şi e puţin probabil să-şi schimbe opţiunea tocmai acum, când se află „la cuţite" cu colegii săi din PDL la nivel central. Cât priveşte atitudinea celorlalţi lideri ai PDL Cluj, se ştie că nu ies din cuvântul lui Emil Boc.
La judeţ situaţia este complicată, în condiţiile bătăliei dintre PSD şi noua alianţă PNL-PDL, UDMR-ul a ajuns chiar să conducă judeţul prin vicepreşedintele său, Vakar Istvan, care a primit şi atribuţiile de preşedinte. Aici, teoretic, PNL şi PDL au majoritate, dar încă nu au reuşit să-şi impună oamenii decât parţial ( n.r. Horaţiu Catarig de la PDL a fost ales vicepreşedinte).
Această bătălie dură pentru putere între gruparea PSD şi aliaţii săi, respectiv gruparea PNL-PDL, în administraţie, ar putea continua cu „redutele" Dej şi Gherla. La Dej, primarul Costan Morar este de la PSD, iar viceprimarul Aurelian Mureşan de la PNL, iar raportul de forţe din consiliu ar permite PSD-ului şi aliaţilor săi să-l schimbe pe viceprimarul PNL. Primarul Morar Costan spune că cel puţin la următoarea şedinţă de consiliu, de săptămâna viitoare, acest lucru nu se va întâmpla: „Nu avem aşa ceva pe ordinea de zi săptămâna viitoare. O să vedem în timp ce se va întâmpla".
La Gherla, situaţia stă exact invers. Primarul Radu Sabo este de la PNL, iar viceprimarul Ioan Neselean este de la PSD. Aici majoritatea PNL-PDL ar putea impune schimbarea viceprimarului PSD. Nici această mişcare nu se va petrece în această lună. „Săptămana viitoare avem şedinţă de consiliu, dar nu apare un asemenea proiect pe ordinea de zi. Primarul nu are nici o legătură cu schimbarea viceprimarilor. Consilierii vor decide asta. Dacă voi primi cândva o asemenea propunere, o s-o pun pe ordinea de zi", a subliniat primarul municipiului Gherla, Radu Sabo.
Un cuvânt greu de spus îl are faţă de orice schimbare din administraţie prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, prin această adevărată ghiulea care se numeşte, în limbaj juridic, „atac al hotărârii la instanţa de contencios administrativ", în urma verificării legalităţii actelor administrative. Teoretic, acesta este independent politic, dar a fost numit de Guvernul format de PSD şi aliaţii săi, iar el însuşi a fost înainte membru şi consilier local PSD. Prefectul şi-a arătat puterea recent, prin întoarcerea de două ori a hotărârilor CJ Cluj de schimbare a vicepreşedintelui forului judeţean.
La primăria Turda, situaţia seamănă cu cea de la Consiliul Judeţean. Aici, viceprimarul Lucian Nemeş, de la PPDD (partid ce are un protocol de colaborare cu PSD), a fost schimbat din funcţie prin votul consilierilor locali, dar prefectul a atacat decizia în contencios, iar ea a fost suspendată şi Nemeş a rămas în funcţie.