Primarul din Baciu a semnat contractul pentru noua creșă. 10 mil. lei vin din PNRR

Primarul din Baciu a semnat contractul pentru noua creșă. 10 mil. lei vin din PNRR
| Foto: facebook.com/balazsjjanos

Noua creșă din comuna Baciu, care va fi amplasată la intersecția străzii Poiana Cerbului cu drumul principal F1, va putea deservi 40 de copii.

În urmă cu două zile, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat 30 de noi contracte de finanţare, în valoare totală de 404.686.156,04 lei, pentru construcţia unor creşe moderne şi prietenoase cu mediul. Printre acestea se regăsesc și cele din Cluj-Napoca și Baciu.

„Am semnat contractul, în curând va fi construită o nouă creșă în Baciu! Noua creşă va oferi îngrijire pentru 40 de copii, ajutând astfel părinții care lucrează. Dacă rezidenții vor dori, se vor putea înființa grupuri în limba română și maghiară.

În cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), primăria a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de 9.988.916,57 RON pentru construirea unei creșe, care este planificată să fie construită la intersecția străzii Poiana Cerbului cu drumul principal F1”, a transmis edilul din Baciu, Balázs János.

Creșe prin PNRR

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program ambiţios de construire de creşe noi. Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanţează, în total, construcţia a 124 de creşe, prin care se vor crea 7.450 de noi locuri pentru copii în creşele de stat. Finanţarea construcţiei este acordată integral din fonduri europene şi vizează inclusiv racordarea la utilităţi, autorităţile locale punând la dispoziţie doar terenul.

Creşele vor fi construite conform unui proiect tip, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine în ajutorul autorităţilor publice locale, şi va diminua semnificativ timpul necesar construcţiei.

Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.

Comenteaza