Războiul imobiliar se mută în Gruia

Războiul imobiliar se mută în Gruia
Acţiune în premieră la Prefectura Cluj: instituţia va ataca în contencios administrativ autorizaţia de construire a blocurilor dintre case de pe Romulus Vuia, eliberată de primărie în decembrie 2011, după ce beneficiarul a obţinut o sentinţă în acest sens.

"Un caz strigător la cer", au clasificat autorităţile locale ansamblul proiectat de arhitectul Mircea Dinculescu şi impus pe strada Romulus Vuia printr-o decizie a instanţei, în prezent în şantier. Prefectura Cluj a intrat pe fir şi va lupta în instanţă pentru liniştea vecinilor de la case, solicitând anularea autorizaţie de construire.

Blocurile între case recent răsărite din fundaţia unui imobil cu parter din cartierul Gruia printr-o decizie a instanţei care a obligat primăria la eliberarea autorizaţie de costruire sunt mai înalte decât ar trebui, după cum a constatat Inspecţia în Construcţii. În urma unui control mixt realizat în acestă toamnă, prefectura a constatat în teren că beneficiarul a înălţat cota zero a imobilelor la aproape doi metri deasupra solului, astfel că blocurile de la nr. 8-10 de pe Romulus Vuia au ajus de la patru etaje autorizate, la şapte.

În 2011, primarul interimar de atunci, Radu Moisin se referea la proiectul blocurilor din Gruia de pe Romulus Vuia ca la un caz foarte grav, menţionând că beneficiarii au uzat de calea instanţei pentru a putea construi, folosindu-se de o lacună a Planului Urbanistic General - centrele de carier, obţinând permisunea de a face blocuri între case cu parter. Acesta a semnat, însă autorizaţia de construire, având în vedere decizia instanţei, însă a cerut acceptul Consiliului Local. Autorizaţia a fost eliberată în decembrie 2011. Chiar dacă considera situaţia ca una flagrantă, primăria nu a sesizat la acea vreme prefectura care putea să atace actul administrativ, încă în termenul legal de doi ani.

Cu toate acestea, oficialii prefecturii, au declarat ieri că, uzând de Legea Construcţiilor, nr.50, lege specială, atunci se pot adresa instanţei de contencios administrative pentru anularea autorizaţiei de construire eliberată de Primăria Cluj-Napoca pentru imobilele de pe Romulus Vuia, mai ales că Inspecţia de Stat în Construcţii a sesizat inadvertenţe. În urma unui memoriu semnat de 50 de proprietari din zonă, Inspecţia de Stat în Construcţii a sesizat neconcordanţe între definirea nivelurilor construcţiei ca subsol, demisol, parter, trei etaje şi al patrulea retras din formularul autorizaţiei de construire emise şi planşele vizate spre neschimbare aflate în documentaţia tehnică, în baza căreia a fost emisă această autorizaţie.

Subrefectul Mihnea Iuoraş a explicat pentru ZIUA de CLUJ că acţiunea prefecturii prin care solicită anularea autorizaţiei de construire a fost, din câte ştie el, deja depusă. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, Prefectura Cluj încearcă să îi ajute pe cetăţeni, chiar dacă în ţară o astfel de acţiune nu a fost încă pornită de vreo instituţie a administraţiei publice locale sau centrale, să atace autorizaţia peste termenul de doi ani de la emiterea actului administrative în cauză. Mai mult, având în vedere că este o acţiune în premieră, prefectura a fost precaută şi nu a cerut sistarea lucrărilor, concomitent cu cererea de anulare a autorizaţiei. "Nu ştim la ce să ne aşteptăm, fiind o acţiune în premieră. Vorbim de o chestiune nouă, în beneficiul cetăţenilor, însă nu ştim exact ce se va întâmpla în instanţă, unde s-a decis autorizarea respectivelor blocuri între case", ne-au informat surse din administraţie.

Proprietarii din Gruia s-au plâns de la începutul anului că şantierul autorizat, în opinia lor, abuziv, de Primăria Cluj-Napoca la nr. 8-10 pe strada Romulus Vuia le crează neplăceri (probleme cu zgomotul, canalizarea şi numărul de etaje), ba mai mult, că acesta se execută după bunul plac al constructorilor, fără să respecte proiectul, iar clădirea deja executată a ajuns să aibă şapte etaje, nu patru, cât au fost autorizate.

Primăria Cluj-Napoca a motivat recent că neconcordanţele sesizate sunt exclusive cu privire la autorizaţia de construire şi documentaţia care a stat la baza emiterii acesteia şi nu cu privire la respectarea prevederilor autorizaţiei de construire, or documentaţia ce a stat la baza autorizaţiilor a fost deja analizată din punctual de vedere al legalităţii sale de către o instanţă de judecată, instanţa pronunţând o hotărâre obligatorie pentru primar la emiterea autorizaţiilor de construire, hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Potrivit primăriei, pentru parcelele de pe Romulus Vuia nr. 8-10 există două autorizaţii de construire, pentru Adamco Grup, David Simion Alexandru şi soţia, Voichiţa, nr. 122 din 13 octombrie 2011, respectiv nr. 1438 din 19 decembrie 2011, eliberate în urma unor sentinţe civile. Acestea au fost emise pentru "extindere clădire existentă pentru realizare imobil cu funcţiuni mixte: locuinţe (27 de unităţi locative), birouri, parcaj auto subteran (38 de locuri) - Faza I: corp C2 cu regim de înălţime subsol, parter, trei etaje plus al patrulea retras şi corp C3 cu regim de înălţime subsol, demisol, parter, trei etaje plus etajul 4 retras, amenajări exterioare şi împrejmuire", respectiv pentru "extindere clădire existentă pentru realizare spaţii comerciale şi birouri. Faza II: corp C1 cu regim de înălţime subsol, parter, trei etaje plus etajul patru retras, amenajări exterioare".

Potrivit site-ului oficial al societăţii Adamco Grup, aceasta este o societate înfiinţată în anul 2000, care efectuează servicii de proiectare în construcţii civile şi industriale. Ansamblul a fost gândit în Gruia e arhitectul Mircea Dinculescu. Vasile Adam, beneficiarul construcţiei, a declarat pentru REALITATEA TV Cluj că a a retrat construcţia faţă de vecinătăţi. "Normal că vecinilor le stăm pe trahee pentru că nu au obţinut bani sau foloase", a fost declaraţia lui Adam. Acesta a mai precizat că, de vreme ce în instanţă s-a dezbătut trei ani de zile cazul şi s-a obţinut o decizie favorabilă, acesta lucru s-a întâmplat pentru că totul este în regulă.

 

Comenteaza