"Big-Brother" în școli. Camere audio-video, instalate în clase, săli de sport și cămine fără a mai fi nevoie de acordul părinților

"Big-Brother" în școli. Camere audio-video, instalate în clase, săli de sport și cămine fără a mai fi nevoie de acordul părinților

Școlile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără a mai fi necesar acordul părinților sau al profesorilor, a declarat, luni, ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Cazurile de violența în școli din ultima perioadă au determinat ministerul Educației să ia măsuri, printre care â elaborarea unui ghid de management pentru cadrele didactice când apar astfel de incident. Mai mult, dacă în prezent, pentru instalarea sistemelor audio-video în sălile de clasă, este necesar acordul părinților și al profesorilor, noile modificări aduse Legii educației elimină această obligație.

"Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supraveghere audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice. (...) camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

Am încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranță, vor înțelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor și a tuturor celor care sunt în preajma lor în unitățile de învățământ", a declarat Ligia Deca.

Potrivit ministrului Educației, în anul școlar2022-2023, numărul cazurilor de violență a fost în scădere cu aproximativ 44% față de anul școlar anterior.

"Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria „atac la persoană”, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar, în anul școlar 2022-2023", a precizat Deca.

Comenteaza