Foto Clujul imobiliar nu are concurență: Vor fi prețuri de 6.000 euro/mp. Mai e loc de construit în orașul de 5 stele și în ce merită să investești

Clujul imobiliar nu are concurență: Vor fi prețuri de 6.000 euro/mp. Mai e loc de construit în orașul de 5 stele și în ce merită să investești

Specialiștii au vorbit, la Cluj-Napoca, despre viitorul pieței imobiliare din orașul de pe Someș, de la direcția în care se îndreaptă aceasta, la prețuri și la tipuri de investiții rentabile.

Cătălin Priscorniță, CEO Blitz Imobiliare, Ioana Oltean - CEO Napoca Imobiliare, Daniela Maier, președinta filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Petru Ciurtin - BRC și Răzvan Cuc - Remax au participat la un panel despre prezentul și viitorul pieței imobiliare din Cluj-Napoca. 

De câțiva ani, este cunoscut faptul că municipiul Cluj-Napoca a depășit Bucureștiul în ceea ce privește prețurile imobiliare. Invitații panelului au încercat să răspundă la întrebarea „Unde se îndreaptă Clujul imobiliar? și dacă mai există loc de creștere pe o piață imobiliară de 5 stele”.

Experți: Vom vedea prețuri de 6.000 euro/mp/ Orașul nu are concurență

„Cred că există foarte mare potențial de creștere în Cluj-Napoca, la fel cum este în întreaga țară. Sunt și niște cifre care ar susține asta. Suntem departe de potențialul de tranzacții prin finanțare și, la nivel național, suntem o piață ieftină în raport cu vestul, iar aici mă refer la putere de cumpărare a salariului raportat la metru pătrat. Suntem o țară emergentă, de oameni deștepți. Cred că proiectele de infrastructură vor influența Clujul - metroul, centura și trenul metropolitan sau proiectul Iulius Group (fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai - n. red.), Spitalul Regional etc. Acestea sunt magneți pentru oraș, iar pe o rază de 300 de km nu prea are concurență”, a spus Răzvan Cuc în cadrul panelului.

Greii imobiliarelor la Cluj-Napoca. Mai e loc în orașul de 5 stele și în ce merită să investești. Agenți: Vor fi prețuri de 6.000 euro/mp / Orașul nu

Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare, este și el de părere că prețurile vor crește în continuare în Cluj-Napoca, deoarece orașul are multe proiecte în desfășurare.

„În Cluj o să vedem prețuri de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat și asta nu peste foarte mulți ani. Nu vor fi salturi majore de 30-40% pe an, ci o creștere liniară cu mici fluctuații insesizabile. La nivel macro vor fi creșteri de 10-15% în fiecare an. Asta prevăd eu, deoarece Cluj-Napoca nu mai este un oraș unde poți doar să cumperi apartamente pentru a le închiria. Este și asta, dar e foarte mult un stil de viață. Acest municipiu bate, pe partea de experiență a locuirii, toate orașele din țară. Avem proiecte în desfășurare. E ca un lanț acest oraș, o verigă o influențează pe cealaltă. Din 2021 până azi, aici, prețurile au crescut cu aproximativ 15-20%, dar dacă ne uităm pe coșul de cumpărături, produsele s-au scumpit cu 40-50%, cu alte cuvinte, imobiliarele nu au ținut pasul creșterii. Vine și o parte de relaxare, dobânzile probabil vor scădea pe finalul anului. Ce aș putea să spun despre administrația locală e că nu are o comunicare mai directă cu mediul antreprenorial”, crede Cătălin Priscorniţă.

Greii imobiliarelor la Cluj-Napoca. Mai e loc în orașul de 5 stele și în ce merită să investești. Agenți: Vor fi prețuri de 6.000 euro/mp / Orașul nu

Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, crede că este dificil ca prețurile să nu crească, în special la chiriile pe spațiile comerciale.

„În contextul incertiudinilor, inveitabil piața va crește. Prețurile nu au cum să nu crească, iar aici vine partea mai puțin plăcută. Nu știu cât de mulți cunosc cât de mult au crescut taxele/impozitele în județul Cluj, mai ales în Cluj-Napoca. S-a ajuns ca pentru unele spații să se plătească impozite de zeci de mii de euro anual. Concluzia e că va crește foarte mult prețul de închirieri la spații comerciale. Numărul de tranzacții pentru chirii va crește, pentru că nu își va mai permite oricine să își cumpere proprietăți. Băncile vor juca un rol esențial la achiziție. Cota de piața de 43% pentru imobilele cumpărate prin credit este mult prea mică. Peste 70% din tranzacții le facem cu oameni din alte orașe. Aici nu prea mai e atât de rentabil să închiriezi. Merită să investești în terenuri. Ele rămân high class din punct de vedere al rentabilității, la revânzare, la autorizare sau la construcție. ”, crede Ioana Oltean.

Aceasta mai consideră că mai este loc de creștere, în special la vecinătățile orașului, în zona metropolitană. 

Președinta OAR Transilvania: Ne vom trezi cu „găuri negre” dacă ignorăm anumite lucruri 

Daniela Maier, președinta filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România a atenționat că în Cluj-Napoca nu trebuie ignorate anumite aspecte.

„Ceea ce noi putem să facem e să detaliem aceste perspective. Vorbim despre produse vândute unde noi suntem implicați. Această creștere este posibilă, dar trebuie să umblăm la reglajul fin în ceea ce ne privește. În Cluj avem noi dezvoltări imobiliare și centrul istoric. Dacă noi ne axăm discursurile doar pe una dintre ele, ne vom trezi cu acele găuri negre care s-au format în diferite capitale europene. Evident că putem spune că în Londra și Paris se vinde cu până la 15.000 de euro, dar acolo valoarea de investiție este de 10.000 de euro, nu 1.500 și prețul de vânzare să fie 5.000 de euro. E investiție mare, deoarece sunt implementate multe concepte care țin de calitatea locuirii.

Când vorbim de orașele de 15 minute, noi trebuie să știm că asta se discută din anii '70. Majoritatea am crescut în aceste tipuri de orașe. Cu centru de cartier unde găseai de toate. Școală, alimentară etc. Ar trebui să revedem aceste lucruri, altfel riscăm ca noile dezvoltări făcute pe urbanism să ne facă rău. Eu văd la Bienală proiecte care ignoră contextul. Dezvoltatorii imobiliari și constructrii au o responsabilitate prin prisma imaginii construite, iar lumea are așteptări de la aceștia. (...) Nu putem să așteptăm să vină cineva să facă pentru noi ceva, ca să realizăm minunăția pe care să o vindem la foarte mulți bani. Cred că au fost momente în istoria recentă când administrația și-a asumat mai multe riscuri decât noi arhitecții sau dezvoltatorii”, a explicat Daniela Maier.

Greii imobiliarelor la Cluj-Napoca. Mai e loc în orașul de 5 stele și în ce merită să investești. Agenți: Vor fi prețuri de 6.000 euro/mp / Orașul nu

Aceasta a vorbit și despre comuna Florești, despre care a afirmat că nu a fost gândită să fie un cartier dormitor, ci s-a transformat în asta, dar fără o strategie de dezvoltare gândită la timp și că localitatea, practic, face parte din Cluj-Napoca, deoarece un număr mare de oameni care lucrează în municipiu locuiesc în Florești.

Clujul rămâne cel mai scump la vânzări și chirii, însă oferta scade

Cluj-Napoca continuă să domine clasamentul național al celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, în ultimul trimestru din 2023, la 2.535 euro/mp util, după un avans cu 1,4% față de trimestrul anterior. Cei interesați de achiziția unei locuințe în capitala Transilvaniei plătesc prețuri cu aproape 20% mai mari acum decât în urmă cu doi ani, potrivit datelor prezentate la Cluj-Napoca.

În ultima parte a anului trecut (Trimestrul IV), 8.800 de potențiali cumpărători și-au căutat o locuință la Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă o cerer de 22% față de perioada similară din 2022. Dintre aceștia, 7.600 (plus 23%) și-au căutat o locuință veche, iar 2.800 (plus 27%) una nouă.

Potrivit datelor prezentate, cererea cea mai crescută în 2023 în Cluj-Napoca a fost pentru apartamentele cu două și trei camere, plus de 36%, respectiv 39%. Totuși, chiar dacă interesul a crescut pentru locuințe, oferta totală aproape s-a înjumătățit (-47%) în Cluj-Napoca.

Cele mai ieftine și cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca

Cele mai ieftine zone ale Clujului sunt: Făget, Dâmbul Rotund și Iris, cu prețuri cerute între 2.064 și 2.141 de euro pe metru pătrat, iar cele mai scumpe zone/cartiere din orașul de pe Someș sunt: Bună Ziua, Sopor și Andrei Mureșanu, cu prețuri între 2.750 și 2.833 euro/mp.

Din totalul imobilelor tranzacționate în județul Cluj 8.663 au fost unități individuale numărul acestora fiind cu aproximativ 10,1% mai mare decât la finele anului 2022.

Proprietarii din Cluj-Napoca au solicitat, în trimestrul IV 2023, cele mai mari chirii la nivel național. Persoanele care și-au căutat o garsonieră au fost nevoite să-și aloce un buget mediu de 340 euro/lună, pentru un apartament cu 2 camere, chiria a fost în medie 550 de euro lunar, iar pentru apartamentele cu trei camere, costul lunar a ajuns la 700 euro.

Comenteaza