Festivalul "Cluj Modern" se încheie vineri. Vezi programul

Festivalul
Cea de-a X-a editie a Festivalului "Cluj Modern" cu un concert simfonic sustinut de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului francez Alaîn Paris, alături de violonistul Ilian Ganet.

Din programul serii fac parte patru lucrări în primă audiţie semnate de Cornel Ţăranu, fondatorul festivalului, Dan Dediu, Doina Rotaru şi Henri Dutilleux, precum şi concertul pentru vioară în Re major de Serghei Prokofiev.

În 1982, Alain Pâris a venit pentru prima dată în România, ocazie cu care a dirijat Orchestra Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti. De atunci, a revenit constant la pupitrul orchestrelor din ţară, abordând lucrări franceze rar interpretate pe scenele autohtone, ca Messe de Sainte Cécile de Charles Gounod, Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen, Danse des morts de Arthur Honegger, Les Béatitudes de César Franck sau, mai recent, piese de Henri Sauget, Henri Dutilleux, Qigang Chen, Philippe Hersant, Thierry Escaich, Guillaume Connesson, toate interpretate în primă audiţie în România.

Printre soliştii pe care i-a acompaniat, se numără Pierre Amoyal, Jean-Philippe Collard, François-René Duchâble, Idil Biret, Hélène Grimaud, Valentin Gheorghiu, Lauren Korcia, Lily Laskine, Karita Mattila, Waltraud Meier, Dominique Merlet, Ivan Moravec, Régis Pasquier, Gérard Poulet, Anne Queffélec sau Gabriel Tacchino.

Laureat al Concursului Internaţional „Tibor Varga" din Elveţia (2008), al Concursului Internaţional „David Oistrah" din Moscova (2008), şi al Concursului „Regina Elisabeta" din Bruxelles (2009), Ilian Gârneţ este unul dintre cei mai promiţători violonişti ai generaţiei sale.

Născut la Sankt Petersburg, Ilian Gârneţ a început studiul viorii cu Galina Buinovschi la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu" din Chişinău, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică din acelaşi oraş şi ale Academiei de Muzică din Helsinki, la clasa profesorului Alexandre Vinnitsky. Şi-a completat studiile la Conservatorul Regal din Bruxelles, sub îndrumarea celebrului Igor Oistrah.

Concertul va avea loc vineri, de la ora 19, la Casa Universitarilor.

Comenteaza