Cum a ajuns Clujul să fie inima Balcanilor. Aseară la Peninsula FOTO/VIDEO

Cum a ajuns Clujul să fie inima Balcanilor. Aseară la Peninsula FOTO/VIDEO
Peninsularii care au văzut şi îndrăgit filmele "Viaţa e un miracol", "Pisica albă, pisica neagră", "Vremea ţiganilor" sau "Arizona Dream" au ştiut ce avea să urmeze în cea de a doua seară a festivalului de pe Valea Gârbăului: regizorul şi muzicianul Emir Kusturica a transformat Clujul, preţ de două ore, în "punctul zero din Balcani".

Emir Kusturica şi trupa sa de gypsy-punk "No Smoking Orchestra" au urcat pe scenă, în faţa a circa 5.000 de peninsulari, în jurul orei 23, cu un mesaj cât se poate de clar: "Do you agree? Fuck you MTV", ca un semn de protest faţă de muzica comercială pe care o promovează în general posturile TV muzicale: "Trupa mea a scos un CD în 20 de ani. Noi cântăm live, facem muzică adevărată", a spus Kusturica. 

Au urmat apoi două ore de ritmuri de acordeon, ţambal, vioară, chitară cu beculeţe de Crăciun, tobe, vocalii - personaje extrse direct din film (lăutarul, popa) şi domnişoare din public pentru figuraţie. Cele mai îndrăzneţe dintre tinere i-au mulţumit regizorului cu un pupic pe obraz. Ei bine, acesta le-a răspuns: "Maybe you're Juliet, but I'm not Romeo" (Poate tu eşti Julieta, dar eu nu sunt Romeo). Şi pentru ca viaţa să fie o comedie neagră asemeni peliculelor regizorului sârb, o domnişoară a fost întrebată cum se spune în româneşte "Are you ready?" (Sunteţi gata?). După câteva clipe de tăcere, Kusturica s-a întors spre public şi a spus la microfon că fata nu ştie, e din Ungaria. Acelaşi lucru s-a repetat şi cu următoarele trei tinere. De la coada rândului de fete au ajuns la microfon şi cuvintele salvatoare, în hohotele publicului.

Violonistul Dejan Sparavalo şi chitaristul Emir Kustrica s-au "duelat în arcuşe şi corzi": au cântat cu vioara după cap, cu arcuşul prins vertical pe scenă, cu un arcuş supradimensionat suspendat, cu arcuşul în gură. Dejan s-a plimbat de trei orei în jurul unui paravan negru, iar de fiecare dată avea o altă costumaţie.

Publicul a dansat pe toată perioada show-ului, iar regizorului şi muzicianului sârb nu i-a rămas decât să închidă concertul cu un "mulţumesc" şi cu îndemn către români de a face muzică bună pentru că avem "tradiţii şi potenţial".

Kusturica and The No Smoking Orchestra se află în turneu şi vor susţine concerte, în perioada următoare, în Rusia, Polonia, Belgia, Ungaria şi Franţa.

Tot aseară, peninsularii au fost receptivi şi la concertele italienilor de la "The sweet life society", a celor de la "Lemon Buket Orkestra" sau a clujenilor de la "Grimus".

Programul concertelor de astăzi poate fi consultat AICI.

 

 

Etichete
Comenteaza