Silviu Purcărete revine la Teatrul Maghiar cu "Victor sau copiii la putere"

Silviu Purcărete revine la Teatrul Maghiar cu
Cunoscutul regizor Silviu Purcărete revine la Teatrul Maghiar de Stat Cluj - după ce a montat aici "Cumnata lui Pantagrtuel" şi "Gianni Schicchi", cu spectacolul "Victor sau copiii la putere", după piesa dramaturgului francez Roger Vitrac.

"Este un text foarte dificil, legendar, un monument al literaturii dramatice franceze. Este deosebit de suspect din multe puncte de vedere şi de atrăgător; un text care a fost pus în scenă în mai multe condiţii şi care nu a avut niciodată succes", a menţionat Silviu Purcărete, în cadrul unei conferinţe de presă. "Este unul din textele franceze cele mai importante; chiar dacă nu este cel mai plăcut".

Spectacolul "Victor sau copiii la putere" va avea premiera vineri, 29 noiembrie, de la ora 20, în regim studio în sala mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). Scenografia poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar muzica a fost compusă de Vasile Şirli.

Regizorul a mai specificat că deşi, în 1928, la premiera absolută, piesa lui Vitrac a fost prezentată mai degrabă ca spectacol de bulevard, montarea de la Cluj o explorează într-un alt registru, evitând latura bulevardieră. "Din pornire am evitat-o şi cred că este partea cea mai puţin interesantă", a mai specificat Purcărete.

Roger Vitrac (1899 - 1952) a fost unul din reprezentanţii de marcă ai curentului suprarealist francez, până când a început să scrie piese de teatru, gen neacceptat ca preocupare serioasă sau îndelungată de colegii săi suprarealişti. Dramaturgul a înfiinţat cu Antonin Artaud şi Robert Aron unul din cele mai revoluţionare teatre din prima jumătate a secoului XX, "Theatre Alfred Jarry", care a funcţionat între 1926-1930, suprarealiştii excluzându-l însă pe Vitrac din gruparea lor.

"În ciuda excluderii şi a anatemei, este de netăgăduit faptul că piesa lui Vitrac, pe care Comédie des Champs-Elysées a prezentat-o în data de 24 decembrie 1928, Victor sau copiii la putere nu este o dramă suprarealistă, sau cel puţin nu este marcată prea mult de particularităţile stilului", au specificat reprezentanţii Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Silviu Purcărete a arătat, pe de o parte, că piesa i-a fost propusă de directorul Teatrului Maghiar clujean, Tompa Gabor, iar pe de alta că din punctul său de vedere trimite la teatrul lui Eugen Ionesco.

Directorul adjunct al teatrului clujean, Andras Visky, a precizat că piesa este una actuală, oferind posibilitatea unei "distribuţii perfecte". "E importantă ideea generaţiilor din această piesă. Încă nu s-a jucat în Transilvania în limba maghiară", a arătat reprezentantul TMSC.

 

 

Comenteaza