Doliu în comunitatea montană: S-a stins din viață părintele fondator al Salvamont Cluj / "Odihnă veșnică"

Doliu în comunitatea montană: S-a stins din viață părintele fondator al Salvamont Cluj / "Odihnă veșnică"
| Foto: Salvamont Salvaspeo Cluj

Comunitatea montană din Cluj a pierdut, joi dimineață, un adevărat pionier și vizionar: Grig Bodea, unul dintre fondatorii Salvamont Cluj, a trecut în neființă.

Grig Bodea, împreună cu Misi Szalma, care a pierit tragic în avalanșa din 1974 de la Podragu, au pus bazele Salvamont Cluj la începutul anilor '70. În avalanșa de la Podragu, tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea a fost singurul supraviețuitor, pierzându-și atunci prietenul Misi Szalma și pe un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi.

Reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj au transmis un mesaj de adio:

"A fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra pentru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană. Regretatul Grig Bodea, din această dimineață, și regretatul Misi Szalma, din avalanșa din 1974 de la Podragu, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor '70 din veacul trecut. Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea este singurul care a scăpat din avalanșa de la Podragu din 1974, în care prietenul său Misi Szalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, au pierit.

Fără Misi Szalma, cu care abia apucaseră să lege prietenia – primiseră repartiție la aceeași fabrică în Turda – și să înființeze Salvamontul în Cheile Turzii și în Muntele Băișorii, Grig Bodea a devenit, timp de decenii, liderul incontestabil al Salvamontului clujean, participant nemijlocit la foarte multe acțiuni de salvare complexe în Apuseni, monitor de alpinism și instructor al Școlii Naționale Salvamont, părinte tăcut, dar aspru și drept pentru aproape toate generațiile de salvamontiști din secolul trecut, dar și pentru instituția salvării montane în sine. Odihnă veșnică", au scris cei de la Salvamont-Salvaspeo Cluj pe Facebook.

Născut la începutul anului 1947 în Finișel, Cluj, Grig Bodea a urmat primele patru clase în satul natal, gimnaziul la Gilău și liceul la "Nicolae Bălcescu" din Cluj. A absolvit Politehnica din Cluj ca inginer electro-mecanic, dar muntele a fost adevărata sa pasiune, unde și-a cunoscut și soția, venită din București la un curs de alpinism în anii '70.

Pentru contribuțiile sale semnificative la crearea și conducerea Salvamontului Cluj, Grig Bodea a fost onorat în 2019 cu titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj, împreună cu Misi Szalma, post-mortem.

Comenteaza