Profitul trimestrial al BT s-a majorat cu 23%

Profitul trimestrial al BT s-a majorat cu 23%
Banca Transilvania (BT) a înregistrat în trimestrul I al anului un profit brut de 123,5 milioane lei, mai mare cu 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2013 şi un profit net de 103,4 milioane, conform unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti.

La sfârşitul primelor trei luni, activele băncii totalizează 32,9 miliarde de lei, soldul creditelor este cu 2,5% mai mare decât era la finalul lui 2013, iar totalul resurselor atrase de la clienţi este cu 3% peste nivelul de la sfârşitul anului 2013.  În primul trimestru din 2014 au fost acordate companiilor şi persoanelor fizice 22.700 de credite noi, de 2,3 miliarde de lei.

“Obiectivul major al băncii, pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor. Cifrele arată creşteri semnificative ale volumelor tranzacţiilor prin BT şi ale veniturilor operaţionale, care  cresc mai repede decât activele băncii. Pe partea de creditare focusul nostru este creşterea responsabilă, unde segmentul persoane fizice şi firme mici, adică retailul, rămâne ţinta principală”, a precizat Ömer Tetik, director general al BT.

Veniturile operaţionale în primul trimestru au ajuns la 425 de milioane de lei, cu 19% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 357 de milioane. La 31 martie, soldul creditelor BT era de 19,6 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienţi, la 26,6 miliarde, raportul credite – depozite fiind de 73,63%.  A crescut ţi numărul de clienţi activi - persoane fizice şi companii -de la 1,76 milioane, la 31 decembrie, la 1,78 milioane, la 31 martie.

Atenţia BT a fost dedicată clienţilor retail şi întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi segmentelor specializate ca  agricultura şi domeniul medical. BT a păstrat în decursul ultimilor ani o politică de creditare prudentă, punând accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,97% din totalul portofoliului de credite al BT, la sfârşitul trimestrului I din 2014, sub media sistemului bancar din România.
 
Banca a încheiat primul trimestru cu 2,14 milioane carduri, generând tranzacţii cu 15% mai mari faţă de perioada similară din 2013. Trimestrul I al acestui an a adus creşteri pe domeniul retail, fiind acordate credite de 379 de milioane de lei. În ceea ce priveşte companiile, în cursul trimestrului I, banca a acordat 5.800 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 331.000 de lei.  Solvabilitatea BT e de 13,49%, luând în considerare profitul cumulat al primului trimestru.

Mutări de manageri

Luminiţa Runcan va ocupa, după obţinerea avizării Băncii Naţionale a României, funcţia de director general adjunct - chief risk officer, acum fiind director general adjunct trezorerie în BT.

Doi administratori noi

Horia Ciorcilă şi Roberto Marzanati au primit, din partea acţionarilor, al patrulea mandat pentru funcţia de preşedinte, respectiv de vicepreşedinte al consiliului de administraţie. Noile intrări în CA sunt Thomas Grasse (Germania) – nominalizat de BERD, şi Ivo Gueorguiev (Marea Britanie) – bancheri cu experienţă financiară. 

Comenteaza