Director nou la Banca Transilvania

Director nou la Banca Transilvania
Societatea bancară din Cluj are un nou şef. Acesta este un turc născut în Germania, cu cetăţenie română, şi se numără printre cei mai tineri directori de bănci din ţară.

Banca Transilvania (BT) are director general, după un an în care şefia a fost asigurată interimar de către preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Horia Ciorcilă. Noul director este Omer Tetik, care are mandat până la sfârşitul lui 2016.

Acesta a fost desemnat de către CA şi a venit la banca din Cluj din funcţia de preşedinte al Credit Europe Bank România, unde a ocupat şi funcţia de preşedinte al CA. Mandatul lui Tetik va începe de la 1 iunie, iar exercitarea funcţiei va fi făcută după avizarea sa în post de către conducerea Băncii Naţionale a României. „Este o persoană compatibilă cu viziunea băncii. Experienţa profesională şi calităţile personale sunt cartea sa de vizită pentru o asemenea pozi?ie în cadrul BT. Omer Tetik are întreg suportul meu şi al CA pentru a pune în aplicare strategia BT", spune Ciorcilă. Tetik îi va fi subordonat acestuia, având în vedere că directorul raportează preşedintelui CA.

Noul director are 40 de ani şi este cetăţean român de origine turcă, născut în Germania. La vârsta sa Tetik e unul dintre cei mai tineri directori generali de bancă din România. Este absolvent al Faculty of Economics - Middle East Technical University Ankara şi vorbeşte fluent patru limbi, printre care şi româna. „Sunt foarte onorat să fac parte, de acum înainte, din top managementul BT, cu atât mai mult cu cât oportunitatea a venit din partea uneia dintre cele mai mari bănci din România", a declarat Tetik.

În urmă cu un an surse bancare afirmau că noul director al BT urma să fie Andreea Moraru, senior banker la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De altfel, instituţia deţine o pondere semnificativă din capitalul social al BT (14,6%). În acel moment era doar nevoie de avizul BNR, dar până la urmă numirea nu s-a mai concretizat. Poziţia de şef al BT rămăsese vacantă de mai bine de un an, după demisia olandezului Robert Rekkers. BT a intrat în 2013 cu un administrator delegat, Horia Ciorcilă, care a preluat mandatul de la Peter Franklin.

Pentru acest an, CA estimează active de 31,8 miliarde de lei, un profit brut de 388 de milioane de lei, rezultat din venituri de 1,67 de miliarde de lei şi din cheltuieli de 1,29 miliarde de lei, calculate la un curs euro/leu de 4,55 şi un raport euro/dolar de 1,24 pentru finalul anului. Investiţiile BT în 2013 se vor cifra la 64 de milioane de lei şi vor fi concentrate pe informatizare, carduri, sucursale şi clădiri, potrivit planului de dezvoltare prezentat acţionarilor de către CA în cadrul adunării generale anuale. Din bugetul de investiţii, 40,9 milioane de lei merg către informatizare şi carduri, 13,6 milioane în sucursale şi clădiri şi 9,7 milioane către subsidiare, sume care includ şi taxa pe valoarea adăugată.

Printre obiectivele administratorilor figurează o sucursală la Roma (Italia). Administratorii au propus investitorilor BT majorarea capitalului cu 303 milioane de lei din rezervele de profit net din anul trecut. Fiecare acţionar care va fi înregistrat la 20 mai va beneficia de 16 acţiuni noi la 100 deţinute. Cei mai importanţi acţionari ai BT sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (14,6%), Bank of Cyprus (9,7%), Societăţile de Investiţii Financiare Moldova (5%) şi Oltenia (4,9%).

 

Comenteaza