Ambiţii de Cluj: City la gară

Ambiţii de Cluj: City la gară
Fostul premier al Republicii Moldova, acum în calitate de investitor privat, către fostul premier al României, acum în calitate de primar de Cluj: vechea zonă industrială poate fi un centru de activitate al oraşului.

Zona unde fostul adjunct al Rompetrol, Ion Sturza, a pus la bătaie câteva milioane de euro pentru prima fază a unui parc tehnologic ar putea deveni un centru de activitate al oraşului, crede proprietarul Liberty. Deocamdată este o insulă de birouri într-o zonă puţin populară, cu urme de fostă industrie decăzută şi probleme de infrastructură.

Prima fază din parcul tehnologic Liberty (LTP), dezvoltat pe fosta platformă a fabricii Libertatea, din zona gării, a fost inaugurată ieri. S-au realizat până acum „subteranele" de infrastructură pentru întregul proiect, 5.600 mp de birouri, încă neocupaţi, şi un accelerator menit să lege ideile de business de la Cluj de pieţele externe. Pentru aceste destinaţii noi de parc tehnologic, care se vrea viitor sediu pentru companii din IT&C şi cercetare-dezvoltare, o bucată din fosta fabrică de mobilă, din cărămidă, a fost păstrată şi reconvertită. Întreaga zonă ar trebui să urmeze aceeaşi reţetă, consideră investitorul. „Am discutat cu toţi proprietarii din jur despre această zonă în schimbare. Sunt 20 ha care pot fi terenuri pentru investiţii. Văd această zonă ca viitor City al Clujului. Infrastructura creată pentru zona industrială e perfectă şi pentru un astfel de viitor, trebuie făcută reconversia clădirilor sau schimbată destinaţia terenurilor. Sunt convins că se poate crea un City de Cluj aici", a subliniat Sturza, în prezenţa primarului invitat, Emil Boc.

Edilul s-a declarat şi el pentru transformarea zonei şi pentru extinderea infrastructurii, deocamdată fără termene ori sume şi bugete exacte. „Componenta informatică şi cea de cercetare-dezvoltare sunt axele fundamentale ale dezvoltării oraşului în anii următori", a declarat Boc. Până să ajungă la nivel de City pe model londonez (unul dintre cele mai puternice centre financiare ale lumii concentrate într-o zonă a capitalei britanice, n. red.), zona gării mai are drum lung de parcurs: locuitorii încă se plâng de probleme cu iluminatul stradal şi deficienţe la capitolul infrastructură, iar faza I din proiectul Liberty e încă insulă printre vecini.
Deocamdată, prima etapă din LTP a fost oficial livrată în piaţă, iar în sala gazdă a evenimentului pentru inaugurarea de joi au fost chemaţi specialişti în tehnologie, pentru o conferinţă de o zi, şi a fost instalat chiar şi un pian - amintire din prima epocă a Libertatea, când aici se produceau, înainte de mobilă, instrumente muzicale. „Eu fac afaceri, nu binefacere, Clujul este o oportunitate de investiţii. Cred în viitorul industriei informatice la Cluj şi în perspectiva lui de a se dezvolta la fel ca alte oraşe cu profil universitar din lume, care găzduiesc nu unul, ci două-trei parcuri tehnologice", şi-a motivat alegerea Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, care controlează fondul de investiţii prin care se dezvoltă LTP.

Proprietarii nu au anunţat deocamdată vreun chiriaş, dar estimează să încheie primele contracte în următoarele săptămâni. „Avem o listă lungă de potenţiali chiriaşi cu care negociem. Cu două companii suntem în faze avansate de discuţii şi sper să şi avem contracte semnate până la final de an", a spus Sturza. Lucrările pentru etapa următoare încep în primăvară, au anunţat dezvoltatorii de la Fribourg Development. „Nu vorbim doar de un proiect imobiliar. Un parc tehnologic are nevoie să adune mai multe elemente: resursa umană, companii de top, componenta academică şi organizaţii internaţionale", a spus Nina Moldovan directorul LTP.

Tot acum a fost lansat oficial şi acceleratorului Spherik, platformă care ar urma să crească afaceri cu potenţial, destinată dezvoltării şi implementării de business-uri pe plan local şi internaţional. „Dacă nu e plasat în piaţă, orice start-up nu e decât o idee frumoasă. Acesta este scopul nostru: vom crea o punte cu pieţele", susţine Sturza. „Vom lucra cu start-up-uri româneşti, pe care le vom sprijini pentru 3-6 luni pentru dezvoltarea de produse, cu mentori, programe de formare, cu spaţiu pus la dispoziţie", a spus Cătălina Amihăiesi, manager de programe la Spherik. Deşi acceleratorul a fost lansat oficial, primele start-up-uri încă nu au fost selectate, Spherik urmând să devină efectiv operaţional doar de anul viitor.

LTP este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital. Investiţia de până acum a fost de 7 de milioane de euro şi a vizat reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici. Au rezultat 5.600 mp utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, precum şi pregătirea zonei ce va include o sală de fitness, un restaurant şi o cafenea. Acestora li se adaugă amenajarea peisagistică a ambientului înconjurător şi a 565 de locuri de parcare, rastelurilor şi pistelor pentru biciclete. Investiţia totală estimată este de 25 de milioane euro. Constructorii responsabili de prima etapă de lucrări sunt sibienii de la CON-A, iar arhitecții care au lucrat la proiect vin din birourile Chapman Taylor și Arhimar. Activitatea de producţie a fost relocată, iar brandul de mobilă Libertatea va continua să existe, a mai precizat Sturza.

 

 

Comenteaza