În ce țări vor românii să muncească vara aceasta. Spania și Italia nu mai sunt atât de preferate

În ce țări vor românii să muncească vara aceasta. Spania și Italia nu mai sunt atât de preferate
| Foto: Kuzmafoto - Depositphotos.com

Chiar dacă Italia şi Spania sunt în topul ţărilor care caută cei mai mulţi candidaţi români, aceştia preferă, totuşi, să aplice cu precădere pentru joburile din Olanda, Belgia şi Grecia.
 

Vara aceasta a venit cu o creştere de aproximativ 15% a numărului de joburi scoase în piaţă de angajatorii din străinătate, aproape 5.000 de locuri de muncă fiind postate, de la 1 iunie şi până acum, pe eJobs.ro.

„Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, reintră în forţă şi destul de neaşteptat Italia şi Spania, ţări care erau dominante de necontestat ale clasamentului până acum 5 ani, dar care, în ultimii ani, au început să coboare în top. Vara aceasta le regăsim pe locurile al treilea (Italia), respectiv al patrulea (Spania), cu oferte în domeniile sport / beauty / spa, naval / aeronautic, transport / logistică, retail şi turism”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Spre comparaţie, anul trecut, Italia se afla pe locul al 7-lea, iar Spania pe locul al 14-lea.

Cele mai multe locuri de muncă noi pentru străinătate aparţin angajatorilor din Germania şi Franţa. Urmează Italia şi Spania, după care Olanda, Grecia, Cipru, Belgia, Marea Britanie şi Norvegia.

„Din această listă fac parte ţări care în mod tradiţional vara au o creştere a volumului de angajări pentru că sunt puternic influenţate de sezonul turistic. Tocmai de aceea, mai mult decât în alte perioade ale anului, vedem mai multe oferte de joburi sezoniere, chiar dacă, altfel, numărul lor nu reprezintă decât puţin peste 10% din numărul total de joburi noi”, adaugă Roxana Drăghici.

În ceea ce priveşte profilul candidatului pe care îl caută angajatorii din afara ţării, cei mai mulţi sunt interesaţi să angajeze din segmentul entry level (0 – 2 ani de experienţă) sau fără experienţă. Aproximativ un sfert dintre oferte se adresează candidaţilor din categoria mid-level (2 – 5 ani de experienţă). Cel mai puţin căutaţi vara acesta au fost, până acum, specialiştii seniori (mai mult de 5 ani de experienţă) şi managerii. Muncitorii calificaţi şi cei necalificaţi continuă să fie foarte căutaţi de companiile care recrutează pentru străinătate.

În ce țări vor să muncească românii vara aceasta

Dacă la capitolul joburi a fost înregistrată o creştere faţă de vara anului trecut, pe partea de aplicări se remarcă o scădere de aproximativ 20%, dar şi o disproporţionalitate între ţările care postează cele mai multe locuri de muncă şi ţările în care vor să lucreze românii. Astfel, cele mai multe aplicări au mers către Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda.

„De data aceasta, Italia prinde la limită un loc în top 10 destinaţii, fiind pe locul al 9-lea, în timp ce Spania nu intră nici în top 15. Rămâne această predilecţie către ţările din Vestul Europei, inclusiv în rândul candidaţilor entry level sau din categoria blue collar”, specifică Roxana Drăghici.

Cei mai dornici să lucreze în afara ţării sunt candidaţii din segmentul de vârstă 25 – 35 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani şi cei din categoria 36 – 45 de ani. Domeniile în care vor să lucreze sunt transport / logistică, retail, turism, servicii, producţie, casino / crewing, construcţii şi industria alimentară.

„Este foarte interesant să observăm că nevoile angajatorilor din afara ţării şi cele ale candidaţilor, raportate la ideea de muncă în străinătate, sunt destul de diferite. Nu vedem o lipsă de suprapunere doar în ceea ce priveşte ţările care fac cele mai multe angajări versus ţările care atrag cele mai multe aplicări, ci şi în pe tipul de joburi căutate. Astfel, dacă numărul de joburi sezoniere este destul de mic, numărul de aplicări pentru acestea este tot mai mare, semn că mulţi dintre candidaţi plănuiesc să plece din ţară pe termen scurt. În special tinerii văd o oportunitate foarte bună de a lucra pe timpul verii”, spune Roxana Drăghici.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza