Informaticienii clujeni au creat un proiect de oraş inteligent

Informaticienii clujeni au creat un proiect de oraş inteligent
Asocierea Cluj IT Cluster (CITC) a iniţiat un proiect care își propune ca prin intermediul sistemelor informatice integrate să ofere soluții pentru o gestiune inteligentă a resurselor și componentelor comunității orașelor viitorului.

Prin proiect ul „Brained City – dezvoltarea inovativă prin informatizare a ecosistemului Urban Cluj-Napoca”, asocierea propune soluții ce contribuie la dezvoltarea de orașe inteligente și îmbunătățirea calității vieții urbane. Proiectul de 7,2 milioane de lei este susținut prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice și cofinanţare din partea membrilor CITC, propunând dezvoltarea unui proiect de tip Smart City ce cuprinde produse software inovative, realizarea a 12 studii de design software care fundamentează proiecte ulterioare. 
 
Componentele pivot ale proiectului sunt sistemul de parking inovativ, care va gestiona în mod inteligent locurile de parcare și va contribui la fluidizarea traficului; sistemul de optimizare a proceselor din instituții publice, ce va asigura fluiditate și transparență; bursa produselor agricole, care va face legătura dintre producătorii rurali și consumatorii urbani; sistemul middleware pentru rețele de senzori inteligenţi WSN, cu exemplificare de aplicabilitate în domeniul medical.
 
Sub sigla Brained City, CITC susține inovarea prin cooperarea dintre cele patru componente ale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat şi academic, autorități publice și comunitate. Scopul final este îmbunătățirea calității vieții și utilizarea eficientă a resurselor prin sisteme informatice integrate. CITC este o asociaţie de tip cluster inovativ, având ca membri 31 de companii de profil, cinci instituţii de învăţământ superior și de cercetare, nouă instituţii publice şi organizaţii catalizator. Ea are ca scop poziţionarea Clujului ca un hub regional inovator. 
 
Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi IT, care să aibă ca rezultat un număr mare de specialişti foarte bine pregătiţi; implementarea proiectului Brained City în Cluj-Napoca şi în orice alte ecosisteme urbane dornice a evolua spre stadiul de oraşe inteligente. 

Comenteaza