"UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios". Ce spune compania de drumuri după ce constructorul român a anunțat că oprește lucrările pe șantiere

"UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios". Ce spune compania de drumuri după ce constructorul român a anunțat că oprește lucrările pe șantiere

Compania Națională de Administrare a Infrastrucțurii Rutiere a transmis un Punct de vedere după ce constructorul UMB a anunțat că întrerupe de luni lucrările pe șantierele de drumuri și autostrăzi.

"UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare.

În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție", transmite CNAIR.

Reacția vine după ce constructorul român ar urma să oprească de luni, 11 iulie, lucrările la toate tronsoanele de autostradă la care lucrează, din cauză că autoritățile le promit constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor, dar nu a făcut nimic în acest sens până acum (vezi Autostrada Transilvania în pericol! UMB oprește lucrul pe toate șantierele). 

La finalul lunii iunie, UMB a trimis CNAIR o notificare oficială prin care solicita rezilierea pe cale amiabilă a contractelor pentru loturile Nădășelu – Zimbor (30 km), respectiv Zimbor – Poarta Sălajului (12 km), pentru că valoarea reală a lucrărilor depășește costurile din contract. Cele două loturi de pe Autostrada Transilvania sunt singurele proiecte de infrastructură rutieră finanțate prin PNRR, în șantier.

CNAIR susține că a făcut "inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022,  tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare".

"După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire.

Rezultatul este acela că MIPE la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.

Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene.

Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene", au mai precizat reprezentanții CNAIR.

Comenteaza