Va deveni PNL partidul dronă?

Va deveni PNL partidul dronă?
Mai sunt doar cateva zile. Si litigiul politic legat de Codul Fiscal se va transa. In unul din urmatoarele trei moduri: Parlamentul va respinge, la a doua strigare, legea; Parlamentul va adopta legea; Parlamentul va adopta legea cu modificari. In oricare dintre variantele de mai sus, singurele posibile, marele pierzant va fi Partidul National Liberal. Si asta se va intampla indiferent cat de mult vor pierde sau vor castiga ceilalti.

Care sunt fortele care au intrat in coliziune pe tema Codului Fiscal si a caror credibilitate, in fata cetatenilor, este disputata? Este mai intai vorba de presedintele Klaus Iohannis. Acesta a initiat procedura de respingere. Declansand o uriasa dezbatere publica, vizand pericolele potentiale asupra macrostabilitatii economice, care ar putea fi generate prin aplicarea Codului Fiscal. Klaus Iohannis, daca va fi respins Codul, va inregistra o mare victorie politica, pentru ca isi va fi aratat muschii, in raport cu intreaga clasa politica, dar va avea de pierdut in plan electoral, din simplul motiv ca acest Cod Fiscal este dorit de intreaga clasa a oamenilor de afaceri. Dar si de foarte multi cetateni care inteleg ce inseamna o relaxare fiscala si sunt partizanii unor asemenea masuri. Numai ca Iohannis nu intra in alegeri in 2016. In al doilea rand, joaca un rol de prim-rang si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale si inspiratorul dramaticei decizii luate de presedinte. Daca este respins Codul Fiscal, guvernatorul castiga si el imens si are garantata si pozitia de sef informal al viitoarelor Guverne ale Romaniei, prin modul in care va domina faimosul Comitet de Supraveghere. Electoral, Isarescu nu are nimic de pierdut pentru ca aceasta cariera a sa nu se supune votului cetatenesc. Ca si Iohannis, daca va fi adoptat Codul, nici Isarescu nu va avea nimic de pierdut. In definitiv, cei doi vor putea oricand face afirmatia, daca lucrurile merg prost, ca ei au avertizat, din timp, clasa politica. In rest, vorbim doar despre partide.

PSD si aliatii sai vor inregistra o victorie uriasa daca acest Cod Fiscal, retrimis in Parlament de catre Klaus Iohannis, va fi, totusi, adoptat. Aceste partide vor dovedi ca sunt, nu numai consecvente, ci si suficient de puternice pentru a-si manifesta vointa si pentru a rezista oricaror presiuni prezidentiale, chiar daca exista semnale ca acestea sunt sustinute si de catre institutiile financiare internationale. In eventualitatea in care Codul Fiscal nu trece, cei care vor opune rezistenta - cu certitudine, PSD si PSRO - vor putea acuza public opozitia, incluzandu-l aici si pe Klaus Iohannis, ca refuzand relaxarea fiscala aduc mari prejudicii clasei de afaceri si, implicit, cetatenilor Romaniei. Va fi si cel mai fericit prilej de exit a lui Victor Ponta din functia de premier. Sub aspect electoral, castanele din foc vor fi scoase de catre opozitie si, in primul rand, de catre PNL. Si fiindca am amintit de PNL, sa vedem care este situatia speciala a acestui partid.

Partidul National Liberal a fost initiatorul unora dintre celor mai importante prevederi ale Codului Fiscal. A existat pe aceasta tema o intreaga competitie intre PSD si PNL, fiecare dintre partide incercand sa convinga opinia publica asupra rolului important pe care l-a jucat in elaborarea si adoptarea, pentru prima data in istoria Romaniei, a unui Cod Fiscal, atat de catre putere, cat si de catre opozitie. Realitatea este ca PNL a fost luat prin surprindere de decizia domnului Klaus Iohannis, despre care nu au aflat decat cu patru zile inainte de comunicatul oficial. Zile in care PNL nu si-a pregatit nicio cale de iesire din corzi, liderilor acestui partid nevenindu-le sa creada ca acest eveniment se va produce. Iar cand Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal, printr-un document oficial, facut public, purtatorul de cuvant PNL a dat in balbaiala, afirmand, pe un post de televiziune, ca nu se poate pronunta pentru ca, vezi Doamne, presedintia nu si-ar fi comunicat argumente. Argumente care tocmai fusesera transmise si preluate de presa. Alti lideri PNL au sarit in apararea Codului Fiscal. Unii dintre ei au cazut, in cateva zile, in fund. Altii au ramas consecventi. Opinia publica, in general, si electoratul liberal, in special, sunt in ceata. Nimeni nu stie, in acest moment, ce se va intampla.

Daca dupa atata tevatura, daca dupa ce multi lideri ai partidului au dat-o la intors, incercand sa se plieze, din mers, pozitiei presedintelui Klaus Iohannis, in timp ce alti lideri sustin, in continuare, Codul Fiscal, aceasta lege va fi, totusi, adoptata in Parlament, atunci PNL va avea de pierdut. Pentru ca in loc sa culeaga roadele unei victorii, in loc sa imparta cu PSD beneficiile electorale ale relaxarii fiscale, acest partid va crea sentimentul ca a plecat la razboi si in chip de armasar si in chip de magar. In plus, relatiile dintre PNL si presedintele Klaus Iohannis se vor raci, acesta din urma considerand ca adoptarea Codului Fiscal reprezinta un grav afront la adresa sa, savarsit de PNL. In conditiile in care Codul Fiscal va fi respins, PSD va arata cu degetul catre PNL, acuzandu-l de inconsecventa si tradare si, mai ales, de purtare slugarnica in raport cu presedintele Romaniei. In aceasta eventualitate, hemoragia electorala ar putea fi inca si mai mare. Cat priveste relatiile cu Klaus Iohannis, ele nu vor fi mai bune decat sunt in prezent. Dimpotriva. Presedintele va considera ca PNL, subordonandu-i-se, a facut exact ceea ce trebuia sa faca, iar aceasta atitudine, in mod obligatoriu, ar trebui sa existe si in viitor.

In fine, in eventualitatea in care Codul Fiscal va fi adoptat, dar cu modificari semnificative, acest proces legislativ va avea loc la capatul unor dezbateri furtunoase, in care, permanent, reprezentantii majoritatii parlamentare se vor bate pentru fiecare articol in parte, incercand sa demonstreze ca este in interesul clasei de afaceri si al cetatenilor, orice modificare fiind de natura negativa din aceasta perspectiva. In timp ce, pentru liberali va fi extrem de greu sa promoveze modificari la Codul Fiscal sa demonteze cu argumente solide exact ce ieri au sustinut tot cu argumente solide.

Si mai exista un ceva care, finalmente, se va sparge in capul PNL atunci cand - si daca - Codul Fiscal va fi respins. Este public faptul ca primul care s-a opus acestui important act normativ si a si facut public acest lucru este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El este cel care l-a convins pe presedinte ca acest Cod Fiscal, prin efectele lui, ar reprezenta o imprudenta grava in raport cu macrostabilitatea economico-financiara a Romaniei. Mugur Isarescu a transmis, cat se poate de explicit, faptul ca institutiile financiare internationale se opun acestui Cod Fiscal. Aceste institutii - Fondul Monetar International si Banca Mondiala - nu sunt prea iubite niciunde in lume, fiind acuzate ca au contribuit in folosul unor mari corporatii din lume, in special americane, la subordonarea economiilor unor state si la aservirea lor politica, prin generarea unor actiuni de destabilizare a pietelor, in special pe calea unor mari imprumuturi otravite. Ca asa stau lucrurile sau nu, are mai putina importanta. Esential este ceea ce cred sau nu cred romanii. Ei bine, mergand inapoi pe firul acestui scandal al Codului Fiscal, multi concetateni ar putea sa traga usor concluzia ca guvernatorul BNR este utilizat de catre aceste institutii internationale pe post de drona. Ca la randul sau, l-a transformat in drona pe presedintele Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis, in al treilea rand, transforma, in drona, partidul care l-a ajutat sa ajunga la Cotroceni.

Daca romanii iubesc dronele este totul in regula, indiferent de ceea ce se va intampla in Parlamentul Romaniei. Dar daca romanii nu iubesc dronele? Nu cumva, in aceasta situatie, PNL va avea cel mai mult de pierdut? Pentru ca, atentie, PNL, si nu Klaus Iohannis, participa, in 2016, la alegerile locale si parlamentare.

 

Comenteaza