Apostu rămâne după gratii pentru că şi-a trădat alegătorii: i se pregăteşte al doilea dosar. Descarcă motivarea instanţei

Apostu rămâne după gratii pentru că şi-a trădat alegătorii: i se pregăteşte al doilea dosar. Descarcă motivarea instanţei
Sorin Apostu i-a trădat pe clujenii care l-au votat, iar Călin Stoia a perturbat desfăşurarea normală a activităţii economice şi financiare a oraşului. Acestea sunt motivele care îi ţin pe cei doi după gratii şi la Mureş.

Curtea de Apel Mureş, care judecă după strămutare procesul în care Sorin Apostu şi Călin Stoia sunt acuzaţi de fapte de corupţie, a respins în 4 aprilie atât cererea de liberare sub control judiciar depusă de avocaţii fostului director al companiei Brantner-Vereş, cât şi cererile de înlocuire a măsurii arestului preventiv în cazul ambilor inculpaţi cu cea de a nu părăsi localitatea sau ţara.

Judecătoarea Mihaela Creţu, cunoscută pentru severitatea sa, a motivat decizia de a nu-l elibera pe Sorin Apostu din arest prin faptul că o hotărâre contrară ar accentua "în mod evident sentimentul de insecuritate şi indignare, deja format la nivelul opiniei publice, că persoane ce ocupă în ierarhia statului înalte funcţii, implicând exerciţiul autorităţii şi asupra cărora planează acuze grave (şi care îmbracă forma criminalităţii gulerelor albe, aşa cum este acest fenomen perceput în jurisprudenţa şi legislaţia europeană) ar putea fi libere".

Fostul primar al Clujului, arestat în 11 noiembrie 2011, este judecat sub acuzaţiile de trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, luare de mită, complicitate la spălare de bani şi primire de foloase necuvenite. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că Apostu ar fi luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia pentru a-i facilita câştigarea şi bunul mers al unui contract de salubrizare cu Primăria Cluj-Napoca. Totodată, Apostu ar fi luat mită şi de la Aspazia Droniuc, denunţătoarea din dosar, în schimbul intervenţiei pentru câştigarea unui contract de asigurare a parcului auto aparţinând regiei de transport local din oraş. Prejudiciul a fost stabilit la suma de 125.000 de euro, iar "afacerea" s-ar fi desfăşurat prin cabinetul de avocatură al soţiei lui Apostu, care ar fi încheiat contracte fictive de consultanţă juridică atât cu Stoia, cât şi cu Droniuc pentru a masca mita. Tocmai funcţia pe care o deţinea Sorin Apostu la momentul la care ar fi săvârşit infracţiunile îl ţine, în continuare, după gratii, în ciuda faptului că şi-a dat demisia în 15 februarie, anul curent. "Acest inculpat avea la momentul la care se susţine că ar fi comis faptele imputate calitatea de primar al municipiului Cluj-Napoca, funcţie publică, ce implică autoritatea statului şi care are la bază încrederea şi respectul cetăţenilor, care, participând la procesul electiv, au apreciat că inculpatul este cel care trebuie să le reprezinte pe plan local şi naţional interesele, dar acuzele ce planează asupra sa demonstrează la acest moment procesual că acesta ar fi «trădat» încrederea ce i-a fost acordată de membrii comunităţii ce l-a votat şi care este acum nesigură, în mod cert, pe opţiunile făcute", se arată în motivarea Curţii de Apel Mureş.

Eliberarea lui Apostu din arest ar stârni un "sentiment de indignare în rândul comunităţii din care provine", arată judecătoarea Creţu, "cum că persoane ce s-au bucurat de încrederea lor (primarul fiind reprezentant al statului, al administraţiei publice locale, ce este ales prin vot secret, direct, universal) şi care sunt acuzate de comiterea unor infracţiuni grave ar putea beneficia de clemenţa nejustificată a organelor abilitate ale statului de a fi cercetate în stare de libertate". Recursul formulat de avocaţii fostului primar la menţinerea stării de arest preventiv decisă de Curtea de Apel Mureş se va judeca vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe de altă parte, Călin Stoia, arestat în acelaşi dosar pentru dare de mită şi spălare de bani, nu a fost eliberat din cauza actelor de corupţie repetate, într-un interval de 16-18 luni, arată instanţa mureşeană, existând riscul ca acesta să reintre în "sfera ilicitului penal". Un alt motiv este că prin punerea sa în libertate "s-ar accentua, în mod evident, sentimentul de insecuritate şi indignare, deja format la nivelul opiniei publice, că persoane ce prin prisma statutului socio-financiar pot să ignore valorile sociale ocrotite de legiuitorul român în statul de drept" ar beneficia de clemenţă şi ar fi cercetate în libertate. "Acest inculpat era un potent om de afaceri la nivelul judeţului Cluj la momentul la care se susţine că ar fi comis faptele şi prin poziţia sa socio-financiară a adus atingere normalei desfăşurări a relaţiilor ce trebuiau să se deruleze pe piaţa financiară şi economică a judeţului Cluj. Prin acţiunile ce se susţine că le-ar fi desfăşurat vis-a-vis de coinculpaţii Apostu, acesta ar fi produs şi perturbarea semnificativă a normalei desfăşurări a activităţii de primar, dar şi a activităţii instituţiei în care coinculpatul lucra. Infracţiunile imputate acestui inculpat în mod categoric nu vizează infracţiuni de violenţă, dar ele se situează în sfera criminalităţii cu un grad crescut de pericol deoarece, profitând de potenţa sa financiară şi socială, acesta ar fi reuşit să îşi asigure în mod nelegitim o parte a activităţii economice desfăşurate la nivelul municipiului Cluj-Napoca, prin prisma relaţiilor dezvoltate cu familia Apostu", argumentează judecătoarea Mihaela Creţu decizia sa de a-l menţine şi pe Stoia în arest.

Lui Apostu i se pregăteşte încă un proces de corupţie

Audierile în celălalt dosar de corupţie al lui Apostu sunt în toi, umând ca fostul primar să fie trimis în judecată în al doilea proces. Procurorii DNA îl învinuiesc pe fostul primar al Clujului că ar fi cerut de la reprezentanţii mai multor companii, între care Carrefour, Electrogrup şi Kiat Group, sume de bani pentru a le facilita unele avize, scutirea de controale ale instituţiilor statului sau obţinerea unor contracte. Banii ar fi fost "spălaţi" tot prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

 

 

Comenteaza