Blocul pentru Locuire: “Mulți își iau al doilea loc de muncă în Cluj ca să își cumpere apartament”

Blocul pentru Locuire: “Mulți își iau al doilea loc de muncă în Cluj ca să își cumpere apartament”

Gruparea civică Blocul pentru Locuire (BPL) avertizează că lipsa de investiții în locuințe sociale publice în Cluj-Napoca, Timișoara și București îi face pe oameni să se îndatoreze, să fie evacuați sau chiar să plece din aceste orașe.

BPL a desfășurat acțiunea ”Facem vizibilă criza locuirii” care a constat în transmisiuni live din diferite locuri care au suferit schimbări majore ca urmare a “dezvoltării urbane pentru profit” din cele trei orașe. Scopul a fost de a vizibiliza criza locuirii, “începută cu mult înainte de coronavirus, rezultată din decenii de privatizări, dezvoltare imobiliară și regenerare urbană”, precum și din lipsa de investiții în locuințe sociale publice.

Filmările din Cluj-Napoca au fost realizate în locuri marcate de forme ale crizei locuirii precum străzile A. Pann, I. Maniu, Gării, Sighișoarei, Ghimeșului, A. Vaida Voevod, Calea Florești.

“Fie că este vorba de speculații imobiliare și transformarea locuințelor în investiții, ce ridică enorm costurile locuirii, de clădiri în proprietatea primăriei ce stau goale, de tergiversarea construcției de noi locuințe sociale, sau de evacuări forțate pentru a face loc noilor dezvoltări imobiliare, toate sunt parte din criza locuirii.

Acest eveniment face parte din strategia BPL de a răspunde crizei locuirii și crizei generale în contextul COVID-19. Axa strategiei noastre constă în petiția ”Locuințe Sociale în 2 ani, nu în 20!” care creează presiune asupra autorităților locale să rezolve în 2 ani cererile complete pentru locuințe sociale și să distribuie locuințele către persoanele îndreptățite.

Odată strânse suficiente semnături, petiția va fi depusă la consiliile locale din Cluj-Napoca, București, Timișoara. Împreună cu petiția vom depune și un proiect de hotărâre și referatul doveditor, astfel încât noile consilii locale să aibă ca singur lucru de făcut adoptarea proiectului și transformarea petiției în hotărâre de consiliu local”, conform BPL.

“În Cluj, facem vizibilă criza locuirii prin a arăta că locuirea implică costuri prea mari în acest oraș, în timp ce dezvoltatorii imobiliari câștigă averi enorme. Oamenii sunt supraîncărcați cu costurile locuinței: chirie privată, rată și dobânzi bancare, utilități.

Încercând să plătească prețurile exorbitante ale locuirii, multe persoane își iau mai multe locuri de muncă și se îndatorează la bănci. Chiar și cei care câștigă un salariu la nivelul venitului mediu, lunar cheltuie peste 60% pe locuință. Dar unii ajung să nu poată plăti, și sunt evacuați de primărie sau de proprietarii privați, fiind nevoiți să plece din oraș, chiar dacă au loc de muncă aici.

De ce sunt locuințele sociale publice soluție la criza locuirii? Pentru că, în cazul lor, chiria se calculează în funcție de venituri, și pentru că, dacă ar exista un fond semnificativ de mare de locuințe sociale, asta ar contribui la reducerea prețului pe piața de locuințe”, a menționat organizația Căși Sociale Acum Cluj.

BPL este o rețea descentralizată de asociații și grupuri de acțiune pentru împuternicirea și organizarea politică a comunităților împotriva injustiției locative. Organizațiile membre sunt Căși Sociale Acum (Cluj-Napoca), Dreptul la Oraș (Timișoara), E-Romnja (București, Giurgiu, Valea Seacă, Mizil), Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (București), RomaJust (Focșani, Fetești, Constanța, Iași).

 

Comenteaza