CEAIUL MINUNAT: protejează INIMA, stimulează DIGESTIA şi IMUNITATEA, combate RETENŢIA APEI

CEAIUL MINUNAT: protejează INIMA, stimulează DIGESTIA şi IMUNITATEA, combate RETENŢIA APEI
Cunoscută din timpuri străvechi pentru proprietăţile sale curative, este atât o plantă foarte apreciată în medicina ayurvedică, cât şi o plantă decorativă la fel de îndrăgită. Sub formă de ceai, este un remediu ideal în tratarea şi prevenirea diverselor afecţiuni.

Originar din Angola, hibiscusul este cultivat ȋn regiunile tropicale și subtropicale, în special în Sudan, Egipt, Thailanda, Mexic și China.

Ceaiul are un efect diuretic, dar are și un conținut bogat ȋn vitamina C. În medicina ayurvedică rădăcinile sunt utilizate pentru vindecarea tusei şi ca tratament ȋmpotriva pierderii pǎrului sau a albirii pǎrului. Noi cercetǎri sugereazǎ cǎ ceaiul de hibiscus sau extractul de hibiscus are efecte antioxidante și îmbunătățește și sănătatea cardiovasculǎ.

Potrivit unui studiu din 2010, consumul de ceai de hibiscus aduce beneficii persoanelor cu tensiune arterialǎ ușor ridicatǎ. De asemenea, acesta este de ajutor ȋn cazul persoanelor cu diabet de tip II și duce la creștere semnificativă a HDL, a colesterolului "bun" și la o scǎdere semnificativǎ a LDL, cunoscut sub numele de colesterolul "rǎu".

Combate retenţia apei în organism

Ceaiul de hibiscus, în calitate de diuretic natural, ajută la prevenirea retenţiei de apă în organism, care generează balonare sau chiar edem, manifestări dureroase, ce pot cauza o creştere temporară în greutate.

Protejează inima

Studiile de specialitate arată că ceaiul de hibiscus are capacitatea de a reduce tensiunea arterială sistolică cu până la 7%. De asemenea, acest ceai poate trata hipertensiunea, dar şi anumite forme ale bolilor de inimă.

Stimulează digestia

Substanţele chimice prezente în mod natural în acest ceai au proprietăţii antibacteriene şi au rol de laxativ blând, care poate rezolva temporar problemele legate de constipaţie şi probleme conexe, cum ar gastrita şi balonarea. Totodată, polifenolii din ceaiul de hibiscus stimulează sistemul digestiv şi descurajează dezvoltarea cancerului de stomac.

Stimulează sistemul imunitar

Hibiscusul este bogat în vitamina C, despre care cercetările au descoperit că influentează dezvoltarea şi activitatea celulelor albe din sânge. AvPrin urmare, consumul ceaiului de hibiscus poate să prevină îmbolnăvirile şi să atenueze simptomele artritei, umflarea articulaţiilor sau iritaţiile pielii.

Adjuvant ȋn depresie

Ceaiul de hibiscus poate contribui la calmarea sistemului nervos și poate fi considerat un adjuvant ȋn caz de depresie.

Favorizează pierderea în greutate

Hibiscusul conține un inhibitor al enzimei care blocheazǎ producția de amilază, enzima care transformă amidonul în zahăr. Prin urmare, consumul acestui ceai dupǎ masǎ ajutǎ la reducerea absorbției de carbohidrați, ceea ce va duce treptat la pierderea ȋn greutate.

Contraindicaţii

Hibiscusul poate reduce nivelul de estrogen și, prin urmare, nu este recomandat în timpul primului trimestru de sarcină și nici ȋn cazul femeilor care iau pilule contraceptive sau folosesc terapia de substituție hormonalǎ.

Deoarece ceaiul de hibiscus scade tensiunea arteriala, nu este recomandat pentru persoanele cu hipotensiune arterială.

Un număr mic de persoane au experimentat efecte secundare halucinogene la ceaiul de hibiscus. Este recomandat să nu conduceți automobile dacǎ beți pentru prima datǎ ceai de hibiscus, cel puțin pȃnǎ știți cum reacționeazǎ organismul dumneavostrǎ la aceastǎ plantǎ.

 

Comenteaza