Doi foşti deputaţi clujeni, acuzaţi de ANI de conflict de interese. Şi-au angajat ilegal rude
- Scris de Teodora Demian
- 14 Oct 2015, 11:49
- Eveniment
- Ascultă știrea
Este vorba despre Petru Călian şi de Mircia Giurgiu, ambii fiind găsiţi în conflict de interese administrativ.
Călian este acuzat că, în calitate de deputat, a încheiat în legislatura 2008-2012 un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând dispozițiile art. 70 și art. 71 din legea nr. 161/2003. În baza contractului încheiat, soția sa a obţinut venituri salariale de 61.512 lei. Fostul deputat nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.
La rândul său, Giurgiu ar fi încheiat şi el un astfel de contract, în aceaşi legislatură, prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând acelaşi articol. În baza contractului, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 lei.
"Aştept raportul ANI să văd ce scrie exact în document, pentru că încă nu l-am primit. Eu nu ştiu să fie probleme, dar o să declar mai multe după ce primesc raportul", a spus fostul Giurgiu, contactat de ZIUA de CLUJ.
Alţi 30 de aleşi, găsiţi în conflict de interese
Conform Agenției Naționale de Integritate, alţi 30 de foști sau actuali parlamentari, dintre care 14 sunt actuali deputați, 15 foști deputați, iar unul senator şi-ar fi angajat rude la birourile lor parlamentare, valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (240.000 de euro).
Au fost găsiţi în conflict de interese deputaţii Mihăiţă Calimente (PNL), Liviu Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (Minorităţi), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minorităţi), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla (UDMR), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Răţoi (PSD), Ion Stan (PSD) şi Mădălin Voicu (PSD), senatorul Cătălin Croitoru (PSD).
În conflict de interese au fost, în timpul mandatelor de parlamentar, şi foştii deputaţi Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ştefan Vasile Beres, William Brânză, Viorel Buda, Sorin Buta, Vasile Cărare, Radu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Pavel Horj, Doru Leşe, Corneliu Olar, Sorin Zamfirescu şi Dan Zătreanu.
"Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați (Viorel Cărare, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu, n. red.) și a unui senator (Cătălin Croitoru, n. red.), ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al României, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare", se arată în comunicatul remis.
În cazul celorlalţi 28 de foşti sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescripţie de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI.
Alte 22 de cazuri similare în ultimii patru ani
Agenţia Naţională de Integritate a menţionat că, în perioada 2011-2015, a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală şi administrativă.
În ceea ce priveşte conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi trimiterea acestora în judecată, instanţa a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei şi interzicerea unor drepturi în 17 cazuri, dintre care nouă sunt sentinţe irevocabile.
Referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanţa a confirmat, prin decizii definitive şi irevocabile, constatările Agenţiei Naţionale de Integritate.