Ministrul Transporturilor: "Începerea lucrărilor din Master Plan va convinge muncitori români să revină în ţară"

"La discuţiile pe care le-am avut cu un grup mare de companii, unul dintre conducătorii acelei companii, după ce i-am arătat Master Planul, mi-a explicat următorul lucru: "Domnule ministru, în urmă cu 12-13 ani lucram în Portugalia. Şi portughezii erau vreun milion jumate-două milioane, la căpşuni sau ca fierar-betonişti în toată Europa. În momentul în care au început (lucrările - n. red.), s-au întors acasă un milion de portughezi din forţa activă de muncă»", a relatat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
El a apreciat că, dacă ţara noastră va începe lucrările de construcţie prevăzute în Master Planul de transport, foarte mulţi dintre românii care în prezent lucrează ca fierar-betonist sau dulgher în alte state europene vor reveni în ţară, pentru un salariu mai mare sau în condiţii rezonabile.
Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,58 miliarde de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).
În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde de euro, fără TVA.