Poveste de marţi. Pentru hateri

Poveste de marţi. Pentru hateri
Făt-Frumosul ei a făcut-o cunoscută în mediul online. Şi detestată, de asemenea.

Anne-Marie Chelariu e numai bună discriminat. E femeie (unii împart lumea în oameni şi femei :), e blondă (aoleu, câte bancuri!) şi e moldoveancă. În plus, îşi expune săptămânal gândurile, ideile, emoţiile în piaţa comună numită Youtube. Este realizatoarea „Vlog-ului de marţi", un canal de real succes. Dacă nu aţi auzit de ea până acum, marţea asta este cel mai bun moment.

Am ascultat-o vorbind la o conferinţă despre hate speech. Adică despre comentarii instigatoare la ură, agresive, discriminatoare, traduceţi cum vreţi. A avut o prezentare izvorâtă din propria experienţă online; Anne a făcut cunoştinţă brutală cu hate speech-ul în ianuarie 2013, când l-a descris într-un textuleţ pe Făt-Frumosul ei (AICI). „Dacă ai peste 30 de ani și încă stai în chirie, amice, meri de fă niște bani, că iubirea nu ține de foame și responsabilitățile se învață pe drum", a fost afirmaţia care a atras atacuri din partea cititorilor. S-a iscat o întreagă dezbatere (mai degrabă) imobiliară, cu 332 de comentarii, iar criticile unora au trecut fraudulos frontiera bunului simţ.

„Nu vrei tu să te duci înapoi în Moldova? Acolo sigur vei găsi un moldovean numai bun pentru tine. Acum că o să bea, o să te bată, o să te înşele sau o să fie un ratat... asta e partea a doua", scrie unul dintre comentatori. „Ceea ce ai scris mai sus sunt proiecţii ale nevoilor tale şi ale defectelor pe care le ai. Un pic despre subiectul proiecţiei psihologice ar trebui să găseşti în orice bibliotecă. Marş la mătură", a fost o altă reacţie.

La conferinţa de la Cluj, Anne-Marie a povestit cum a tratat acest caz. Şi altele, asemănătoare. „Iniţial, am avut cea mai cruntă migrenă din viaţa mea. M-am gândit să renunţ, dar îmi doream prea tare să rămân în online. Am decis să continuu şi să nu mai pun la suflet. Accept critica constructivă, dar nu şi hate speech-ul", a spus, în rezumat, tânăra din Piatra Neamţ.

Pe larg părerea ei despre hate speech, într-o postare recentă pe „Vlog-ul de marţi":

Atât la prezentarea de la Cluj, cât şi pe vlog-ul ei, Anne a fost amuzantă. Fata se autoironizează cu talent. Recunoaşte că nu e nici cea mai frumoasă, nici cea mai talentată şi că nu are dinţi de reclamă la Colgate. Vorbeşte cu naturaleţe despre relaţiile şi sânii ei, iar genul acesta prinde la tineri, mai deschişi la minte decât părinţii lor. Iată de ce, în trei ani, tânăra - aşa moldoveancă şi blondă cum e :) - a ajuns la 52.000 de abonaţi pe Youtube. Şi nu pare nimic de înjurat în asta. Dimpotrivă.

Conferinţa la care a vorbit Anne se numeşte „Switch OFF/ONline Hate Speech". Proiectul este finanţat prin granturile norvegiene 2009-2014, prin fondurile ONG din România. „Ideea proiectului ne-a venit în baza unui studiu care a fost comandat de FDSC şi care a fost realizat în colaborare cu Facultatea de Studii Politice de la Cluj, pe tema hate speech-ului din România. Ne-am bazat şi pe faptul că din 2014 şi până în martie anul acesta a avut loc şi campania No Hate Speech Movement, organizată de Consiliul Europei. Ce îşi doreşte PATRIR să facă prin proiect este ca, împreună cu jurnalişti, bloggeri, video-bloggeri, clujeni şi din ţară, să reuşim să creăm o campanie prin care să creştem conştientizarea efectelor negative ale hate speech-ului din online, să devenim conştienţi şi să dăm exemple pozitive", a spus Mihai Pop, directorul Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR, Institutul pentru pace) şi managerul proiectului legat de hate speech.

La conferinţa de marţi au mai vorbit Gabriel Bădescu - coordonatorul studiului "Discursul instigator la ură în Romania" şi director al Departamentului de Științe Politice, FSPAC, UBB, Kai Frithjof Brand-Jacobsen - Fondator PATRIR, Bogdan Roșca - director Radio Cluj şi Hedi Hoka - psiholog, care a subliniat că rezilienţa psihologică - adică să rămâi în picioare când primeşti pumni - este atuul pe care trebuie să îl aibă oricine vrea să se expună în online şi care are parte de hate speech.

 

Comenteaza