Reality show-urile, criticate de Vargas Llosa la Cluj

Reality show-urile, criticate de Vargas Llosa la Cluj
Sute de persoane au participat astăzi la prânz la conferinţa susţinută de Mario Vargas Llosa, sub forma unui dialog cu Gabriel Liiceanu, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2010 a făcut o pledoarie pentru ficţiunea literară, susţinând, pe de altă parte, că telenovelele şi mai ales reality show-urile produc efecte nefaste asupra personalităţii umane.

Persoane cunoscute din medul cultural şi academic, studenţi la Litere, iubitori de cultură din alte domenii au participat la dialogul susţinut de laureatul premiului Nobel, Mario Vargas Llosa, cu Gabriel Liiceanu, marţi, la Facultatea de Litere. Sala Mihai Eminescu, unde s-a desfăşurat conferinţa, a fost ticsită de audienţă, evenimentul fiind proiectat pe ecrane, într-o altă sală, care a fost de asemenea plină, respectiv în curtea interioară, unde au fost prezente numeroase persoane.

"Nu cred că ficţiunea este un amuzament, ci o necesitate vitală pe care toţi o împărtăşim. Este o necesitate vitală, sinonimă cu condiţia umană, care ne conferă posibilitatea de a ne dori şi alte <vieţi>. Pentru a umple acest gol, între viaţă şi cele 1001 <vieţi> pe care ni le dorim intervine ficţiunea", a punctat Llosa, ca răspuns la una din întrebările adresate de Liiceanu.

"Ficţiunea pe care o trăim prin literatură are un caracter special, pe care nicio altă ficţiune nu îl poate suplini. Când ni se povesteşte ceva, oral, respectiv prin intermediul cinematografului sau al televiziunii suntem spectatori pasivi; când citim o carte, suntem activi, schimbăm limbajul din cuvinte în imagini, ne acţionează sensibilitatea, imaginarul", a precizat Llosa.

Liiceanu a insistat pe ideea că numărul celor care accesează ficţiunea literară, care citesc, este inferior celorlalţi oameni şi că în prezent, mai mult decât literatura, "device-urile pe care le ai" înfrăţesc oamenii. "Eu susţin că nu putem trăi fără ficţiune literară, dar o bună parte a lumii trăieşte fără ficţiuni literare; tocmai de aceea lumea merge atât de prost", a punctat laureatul premiului Nobel.

Pe de altă parte, scriitorul a criticat efectul pe care îl au telenovelele asupra privitorilor, dar a fost mai critic la adresa emisiunilor TV. "Mai rău decât telenovelele sunt reality show-urile. Pe lângă că produc doar amuzament, produc efecte pernicioase, conformiste, induc superficialitate în rândul privitorilor", a precizat laureatul Nobel, care a criticat faptul că producţiile TV respective "nu înfruntă problemele reale, mari ale umanităţii".

Dialogul lui Llosa cu Liiceanu a durat două ore, după care scriitorul peruan a susţinut o sesiune de autografe. Laureatul Nobel se află în vizită la Cluj începând de duminică. Vizita a inclus jucarea piesei sale, "1001 de nopţi" pe scena Teatrului Naţional, acordarea de către UBB, la propunerea Facultăţii de Litere, a titlului de Doctor Honoris Causa şi conferinţa-dialog de astăzi.

 

 

 

Comenteaza