Legislația rutieră a fost modificată și intră în vigoare din 9 iulie. Ce riscă cei care refuză testarea privind consumul de alcool sau de droguri
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Iul 2024, 14:03
- Justiţie
- Ascultă știrea
Legislația rutieră a fost modificată și va intra în vigoare odată cu 9 iulie. Cei vizați sunt conducătorii care refuză testarea cu aparatul etilotest sau drugtest.
România a înăsprit în ultimul an de mai multe ori legislația împotriva consumului de droguri.
De exemplu, în martie, a fost adoptată legea supranumită „2 Mai” – care prevede că traficanții de droguri de mare risc găsiți vinovați de instanță nu mai pot fi condamnați la închisoare cu suspendare.
Supranumele legii vine de la tragedia petrecută în august 2023 în stațiunea 2 Mai/jud. Constanța, când un șofer de 19 ani a intrat într-un grup de tineri aflați pe marginea drumului, iar doi dintre ei și-au pierdut viața. În mașina tânărului au fost depistate droguri.
Și alte legi, care prevăd mărirea pedepselor pentru unele infracțiuni cu privire la traficul și consumul de droguri, înființarea registrului traficanților de droguri sau înființarea de centre regionale de dezintoxicare, au fost aprobate sau sunt în procedură parlamentară avansată.
Legislația românească pare să devină mai aspră decât cea din alte țări, subliniază și organizatorii unor festivaluri, care spun că le-a scăzut numărul de participanți din străinătate, unde sunt măsuri mai relaxate.
Pe 28 iunie, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede mai multe măsuri de prevenire a consumului de alcool și droguri, de această dată la volan.
Mai exact, documentul cu putere de lege aduce mai multe modificări Ordonanței privind siguranța rutieră pe drumurile publice.
Una din cele mai importante schimbări aduse este că șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul rămân fără permis până la primirea rezultatelor analizelor mostrelor biologice.
În acest caz nu se deschide dosar penal. În schimb, dacă șoferii refuză prelevarea probelor de sânge la un laborator, atunci comit o infracțiune.
Refuzul testării rapide și reținerea permisului – până la comunicarea rezultatelor probelor de sânge - nu atrage deschiderea de dosar penal, a precizat Poliția Română.
Măsura este o schimbare benefică, spun interlocutorii consultați de Europa Liberă, fie medici toxicologi, instructori auto sau specialiști antidrog.
Pe de altă parte, șoferii reclamă faptul că testele rapide făcute de polițiști nu au acuratețe suficientă, astfel că refuzul de fi testați cu drugtestul s-ar justifica, în opinia lor, potrivit Europa Liberă.