Şapte experienţe pentru vara lui 2013 FOTO

Şapte experienţe pentru vara lui 2013 FOTO
Câteva din atracţiile turistice din România, de neratat în acest sezon estival

Chiar dacă vremea nu ţine deocamdată foarte mult cu turiştii, sezonul estival turează, încet, motoarele. Nu e, încă, iulie, dar şi iunie te îmbie la călătorie. Operatorii din industria ospitalităţii au terminat, în general, de primenit locurile de relaxare sau odihnă, primăriile au dereticat prin centrele oraşelor, muzeele şi-au împrospătat, după posibilităţi, colecţiile.

În acest context, cluj.travel vă propune un set de şapte experienţe pe care merită să le încercaţi în acest sezon estival, în România. Nu este nici pe departe o listă exhaustivă, ci doar câteva recomandări, aranjate în ordine alfabetică.

Cu bicicleta în jurul cetăţii, la Alba Iulia
De ani buni, municipalitatea din Oraşul Unirii derulează un proiect de restaurare şi regenerare a cetăţii de tip Vauban şi a monumentelor pe care aceasta le adăposteşte. Proiectul este aproape terminat, iar nucleul istoric al oraşului a devenit una dintre cele mai frumoase zone urbane din România. Cel mai bine puteţi admira cetatea, dar şi grădinile, parcurile sau luciurile de apă amenajate în fostele şanţuri ale fortificaţiei, de-a lungul unei plimbări pe bicicletă. Velocipedele se pot închiria gratuit dintr-o curte situată în stânga Palatului Princiar. Pe parcursul plimbării vă puteţi opri la una din terasele de pe traseu, pentru a savura atmosfera.

Aventură în pădure, la Braşov

Parcurile de aventuri sunt o noutate în România. Cel mai mare dintre acestea, Parc Aventura din Braşov propune o serie de trasee „aventuroase" printr-o pădure amenajată, cu grade de dificultate diferite, de la cele destinate copiilor, până la cele pentru căţărători experimentaţi. Parcul este amenajat pe 2,5 hectare de pădure, în Cartierul Noua din Braşov, şi cuprinde 110 copaci, 120 de platforme, 130 de jocuri, aproape 700 de metri de tiroliană, un kilometru de coardă, 5,4 kilometri de cabluri şi 7.000 de şuruburi. Preţurile sunt ridicate, pentru România, ajungând la peste 120 de lei pentru doi adulţi şi doi copii. Detalii, aici. Alternativ, există parcuri de aventuri la Bucureşti şi Bacău.

Expoziţie cât China, la Bucureşti

Până la 1 august poate fi vizitată, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, cea mai mare expoziţie organizată de China vreodată în România. Vedetele expoziţiei sunt patru soldaţi de teracotă şi un cal, din celebra armata de statui descoperită în mormântul împăratului Qin Shi Huang. Lor li se adaugă peste 100 de alte artefacte, reprezentative pentru civilizaţia şi cultura chineză. România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care găzduieşte o astfel de expoziţie. Pe parcursul acesteia, muzeul are un program de vizitare extins, de marţi până duminică, de la 10.00 la 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni programul ţine până la 22.00.

Plimbare în parc, la Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca a fost reabilitat integral în 2012 cu fonduri europene. Aleile au fost reamenajate, copacii toaletaţi, podeţele de epocă refăcute, spaţiul verde revigorat. Clădirea Casino a fost renovată şi convertită în centru de cultură, iluminatul din zonă a fost extins şi îmbunătăţit. Parcul este în faţa primului sezon estival în noua sa formă, după o primăvară în care s-a consacrat ca fiind cel mai frumos loc de promenadă din capitala Transilvaniei. În plus, nimeni nu te mai împiedică să te aşezi pe iarbă şi să citeşti o carte sau să asculţi muzica fanfarei, care cântă regulat în chioşc. Parcul Central din Cluj-Napoca a fost unul din primele din Europa Centrală, deschis în 1830.

Bălăceală la Figa

Cu un nume care îi face pe italieni să se amuze, Băile Figa sunt un Hajdúszoboszló în miniatură. Inaugurate în 2010 în urma unei investiţii PHARE de circa un milion de euro, băile au „crescut" în 2011 şi 2012, tot prin intermediul fondurilor europene, şi au ajuns acum să acopere o suprafaţa de 15 hectare, având în dotare un bazin exterior cu apă sărată, un lac cu apă sărată, o piscină exterioară cu apă dulce, un „râu leneş", cinci tobogane, loc de joacă pentru copii, terenuri de tenis şi fotbal, restaurante şi terase. Există plaje de nisip cu umbrele fixe, iar şezlongurile sunt ieftine. Acestora li se adaugă complexul acoperit, cu piscină, jacuzzi, saună, săli de fitness şi de masaj.

Excursie la Sarmizegetusa Regia

Din această primăvară, Sarmizegetusa dacică, situată în Munţii Orăştiei, a intrat în circuitul turistic propriu-zis, fiind amenajat un punct de pază şi instaurat un serviciu de întreţinere permanent. De asemenea, se modernizează sistemul de semnalizare şi explicare a obiectivelor istorice, şi, pentru prima dată, se percepe o taxă de intrare în sit - 5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copii. Obiectivul este deosebit de spectaculos, combinând valoare istorică inestimabilă a vestigiilor cu frumuseţea Carpaţilor sudici. Pentru a ajunge la Sarmizegetusa Regia, trebuie parcurşi circa 20 de kilometri de drum forestier, asfaltul terminându-se după satul Costeşti.

O cină romantică, la Sibiu

Sibiul a reuşit să crească turistic după 2007, folosind titulatura de Capitală Culturală Europeană ca un start lansat pentru dezvoltarea ulterioară. Aşa că acum este, incontenstabil, cel mai cunoscut oraş din România pentru turismul cultural, al cărui centru istoric nu diferă prin nimic esenţial de zonele similare din Praga sau Salzburg. O cină în Piaţa Mică sau Piaţa Huet, la lumina discretă a lampioanelor, cu un pian cântând în fundal sau un concert auzindu-se dinspre Piaţa Mare, poate însemna un sfârşit de zi perfect, după o tură de explorare a arhitecturii străzilor, o vizită extinsă prin generoasele muzee sau vreun periplu în preajma oraşului.

 

 

Etichete
Comenteaza