Ce să mănânci pentru a micșora stresul resimţit în corp şi minte. Te ajută și să ai un somn liniștit

Ce să mănânci pentru a micșora stresul resimţit în corp şi minte. Te ajută și să ai un somn liniștit

Alimentaţia ne poate ajuta sau, dimpotrivă, ne poate "pune bețe-n roate" în felul în care ne simțim, mai ales în perioadele stresante.

Ce alimente sunt potrivite pentru a diminua stresul resimţit în corp şi minte...? Iată ce spun specialiștii:

Alimentele fermentate te pot ajuta să te simţi mai relaxat, să alunge din stres. Kombucha, kimchi şi kefir sunt cunoscute pentru beneficiile lor fizice, dar acum cercetătorii au descoperit că acestea sunt benefice şi pentru sănătatea mentală a unei persoane.
 
Oamenii de ştiinţă de la University College Cork din Irlanda au recrutat 45 de adulţi şi i-au împărţit în două grupuri. Aproximativ jumătate au primit o dietă „psihobiotică„ timp de o lună de zile, care este concepută special pentru a revigora bacteriile intestinale ale unei persoane, cunoscute sub numele de microbiom, şi care includea două sau trei porţii pe zi de alimente fermentate, cum ar fi kimchi (varză coreeană murată), relevă un studiu prezentat de către The Telegraph.
 
Această dietă include, de asemenea, până la opt porţii zilnice de fructe şi legume bogate în fibre prebiotice (cum ar fi ceapa, prazul, varza, merele, bananele şi ovăzul), precum şi până la opt porţii de cereale pe zi şi patru porţii de leguminoase pe săptămână.
 
Participanţii la dieta de control au primit îndrumări alimentare generale, dar nu au fost plasaţi în niciun program nutriţional personalizat.
 
Chestionarele au urmărit sănătatea mintală a unei persoane şi „stresul perceput”, care este diferit de stresul biologic, dar care include modul în care se simt de către o persoană.
 
În grupul de control, 17% din participanţi au observat o reducere a nivelului de stres perceput, dar această cifră a fost aproape dublă (32%) în cazul cohortei cu alimente fermentate.
 
În studiul lor, publicat în revista Molecular Psychiatry, echipa a descoperit 40 de substanţe chimice care au fost afectate de schimbare, ceea ce ar putea sta la baza beneficiilor pentru sănătatea mintală.
 
„Aceste rezultate evidenţiază faptul că abordările dietetice pot fi folosite pentru a reduce stresul perceput”, scrie echipa în lucrare. 

S-a constatat, de asemenea, că persoanele care au urmat dieta psihobiotică au dormit mai bine, arată datele.
 
Profesorul John Cryan, preşedinte al Departamentului de Anatomie şi Neuroştiinţe de la University College Cork, a declarat într-un articol pentru The Conversation: „Mecanismele care stau la baza efectului dietei asupra sănătăţii mintale nu sunt încă pe deplin înţelese. Dar o explicaţie pentru această legătură ar putea fi prin intermediul relaţiei dintre creierul nostru şi microbiomul nostru (trilioanele de bacterii care trăiesc în intestinul nostru). Cunoscută sub numele de axa intestin-creier, aceasta permite creierului şi intestinului să fie în comunicare constantă unul cu celălalt, permiţând desfăşurarea unor funcţii corporale esenţiale, cum ar fi digestia şi pofta de mâncare. Aceasta înseamnă, de asemenea, că centrele emoţionale şi cognitive din creierul nostru sunt strâns legate de intestin.”
 
Profesorul vine şi cu o recomandare, „Data viitoare când vă simţiţi deosebit de stresat, poate că veţi dori să vă gândiţi mai atent la ceea ce intenţionaţi să mâncaţi la prânz sau la cină. Includerea mai multor fibre şi alimente fermentate timp de câteva săptămâni ar putea să vă ajute să vă simţiţi mai puţin stresat”, conchide specialistul.

 

loading...
Comenteaza