Gomboți cu prune ca-n Ardeal. E musai să-i faci măcar o dată pe toamnă!

Gomboți cu prune ca-n Ardeal. E musai să-i faci măcar o dată pe toamnă!

Gomboții cu prune nu lipsesc de pe masa ardelenilor în nicio toamnă, este desertul pe care e musai să-l facă, cel puțin o dată pe sezon. 

Rețeta este de origine Austro-Ungară și este cunoscută, în România, sub mai multe denumiri. Românii din ardeal numesc rețeta Gomboți cu prune, ungurii îi spun Szilvás gombóc, iar în restul regiunilor este cunoscuta sub denumirea de Găluște cu prune. Oricum i s-ar spune, rețeta rămâne una dintre cele mai bune alegeri de desert când vine toamna și nu numai.

Ce vă trebuie pentru niște gomboți cu prune ca-n Ardeal:

•  1 kg cartofi făinoși pentru piure
•  300 g făină
•  150 g zahăr brun
•  2  ouă
•  puțină sare
•  300 g pesmet
•  100 g unt
•  2-3 linguri de zahar pentru prune
•  20 de prune mai mici, dulci și bine coapte

Cum se fac:

Se pun cartofii la fiert, în coajă, adaugând în apă și putina sare. Până fierb cartofii puteți pregati pesmetul. Încingeți o tigaie și topiți untul, cu atenție, să nu se ardă. Adăugați rapid pesmetul și rumeniți-l până ce devine auriu, având grijă să nu îl ardeți. La final adaugaîi zahărul brun și omogenizati bine amestecul.

Urmează să pregătiți prunele. Scoateți-le sâmburii și puneți în interior puțin zahăr. După ce au fiert, cartofii trebuie decojiți și pasați sau dați pe răzătoare. Se adaugă ouăle, un vârf de sare și, treptat, făina, până obțineți un aluat moale și lipicios. 

Modelați gomboții, în care puneți o câte o prună, cu mâna umedă. Puneți la fiert o oală cu apă. Când apa a începe să clocotească, puneți gomboții la fiert. Nu uitațu să adăugați sare în apa care fierbe (2 lingurițe rase la 5l de apă). Gomboții sunt gata când se ridica la suprafața apei. Se scot și se tăvălesc bine prin pesmetul deja pregatit.

Comenteaza